Mangostenin dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olmasına rağmen dalından toplanırken bir miktar ham olması gerekiyormuş. Çünkü kabuk kısmı meyve olgunlaştıkça daha da sertleşiyor ve meyveyi yemeyi zorlaştırıyormuş. Bu yüzden meyvenin çekirdekleri tam olgunlaşmıyor ve çimlendirmek güç oluyormuş. Öyle duydum. Ne kadar doğru bilmem ama çimlendirmek isteyen arkadaşlara duyurulur.
Neyse ki bana gelen meyvelerden bazılarının kabukları oldukça sertti. İçlerini yiyemesem de iki tane sağlam tohuma ulaşmayı başardım. Temmuz ortasında ektiğim bu iki arkadaş şu ana kadar ancak dörder yaprak verebildi. Bir karış boya ulaşmalarına
2 yıl 
meyve vermelerine
7 yıl ile
20 yıl kadar var

Tabi Türkiye'de yaşarlarsa. Bildiğim kadarıyla o da çok ama çok zor. Yine de burada olmaları güzel
