View Single Post
Eski 30-09-2019, 23:44   #34
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yagmur0 Mesajı Göster
Merhaba sukulentimi aldığımdan beri yaprakları sarararak döküldü. Son bir yaprak kaldı o da sarardı şimdi, büyük ihtimal o da düşecek. Alalı 1 ay oldu. Bunun sebebi nedir ? Sukulent hastalıklı mı ? Yoksa fazla sulamış veya çok güneş almış olabilir mi ?
Eklenti 699108
Kalan yapraktan anlayabildiğim kadarıyla bitkiniz sempervivum... Saydığınız nedenlerin hepsi olabilir... Taşıma sırasında darbe alıp dip kısmı hasar görmüş ve çürümüş de olabilir... Aldığınızdan bu yana ne kadar suladığınızı, toprağın geçirgenliğini, saksının yapısını ve bitkinin nasıl bir konumda tutulduğunu bilmediğimiz için kesin bir şey söylemek zor... En azından resimde unlu bit veya benzeri bir parazit olmadığı söylenebilir... Sukulent yetiştirmeye başlarken önce genel sukulent bakım kurallarını incelemenizi öneririm... Ardından da, aldığınız türü ya satıcıdan ya da bilen kişilerden öğrenirseniz daha baştan avantajla başlamış ve bitkinizi sağlıklı yetiştirme şansınızı arttırmış olursunuz...
Bu noktadan sonra toparlaması yüksek bir ihtimal görünmese de, sizin bitkinizin durumunda bir bitki elime geçse ilk iş olarak saksısının altında delik olup olmadığına bakardım... Delik yoksa ve toprak çamurlaşmışsa bitkiyi çıkarıp köklerini ve tüm gövdesini aspirinli suyla yıkayıp kuruduktan sonra geçirgen bir toprağa delikli bir saksıya dikerdim... Saksınız delikliyse ve toprak kuruysa bu durumda bitkiyi hiç çıkarmadan fısfısla aspirinli su püskürterek güzelce bir yıkardım ve güzel bir sulardım... Bitkiyi iyi ışık alan aydınlık bir yerde tutun ve normal bakımını yapın... Kökü ve dip kısmı çürümediyse kurtulabilir.. Bol şans diliyorum...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön