View Single Post
Eski 27-09-2019, 10:44   #44
bakidilek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 125
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gaseker Mesajı Göster
Konunun uzmanı olmadığım için çok beylik laf etmek istemem ama bir iki noktada fikrimi belirtmek isterim. Öncelikle hibrit tohum sözcüğü GDO'lu tohum yerine kullanılan süslü bir terim değil bildiğim kadarıyla. Hibrit tohumlar doğal seçilim yerine kontrollü seçilimle elde edilen tohumlar, genlerle oynama vs sözkonusu değil hibrit tohum üretiminde. Hibrit tohumun tek dezavantajı sürdürülebilirlik boyutunda, yani 2. nesilde ürün yok denecek kadar azalabiliyor.

Sağlıklı tohumlarla tesis ettiğiniz bir bahçede yakındaki bitkiden döllenme olasılığı nispeten uzaktaki bir üründen tozlaşma ihtimalinden fazla olacaktır. Tohumluk olarak kullanacağınız ürünleri de istediğiniz çeşidin özelliklerini büyük ölçüde taşıdığını gözlediğiniz meyvelerden seçerseniz türün korunması için yeterli olur kanaatindeyim.

Diğer yandan ticari amaçlarla genetiğiyle oynanarak elde edilen tohumlar genelde o ticari kazancı devam ettirebilmek için kısır çeşitler oluyor. Bu sebeple zaten o cins bir ürünü ikinci nesilde yetiştiremeyeceğiniz için sağlıklı tohumlarınızın genetiğine işlemesi de çok kolay olmaz.

Bu başlıkta bir kaç kez dile getirildiği gibi doğa kendini korumanın yolunu bir şekilde bulacaktır, yeter ki ona kendi kurallarını işletebileceği asgari ortamı sağlayalım.

Haklısınız GDO ve hibrit aynı şey değildir, yazınızda da belirttiğiniz gibi hibrit tohumlar 2. senelerinde ya ürün vermiyor ya da çok az ürün veren kalitesiz ürünlere dönüşüyor. GDO meselesine gelirsek, geçenlerde içinden çilek çıkan domates hadisesini google'a aratmanızı öneririm. Tozlaşmadaki mesafe olayı ise öyle basite indirgenecek bir durum değildir, hatta hayat memat meselesi olarak görmemiz gereken bir konudur. Nitekim domateste tozlaşma genelde kendi içinde olsa da örnek olarak salatalıkda bu mesafe rüzgar vs olmayan bir alanda en az 400m yarıçapında olmalıdır. Bu mesafe hem hibritleşmeyi hem de GDOlu bir ürünle tozlaşmayı önlemeye yöneliktir. GDO'lu olmasa bile çapraz tozlaşma(hibritleşme) ihtimali olan ürünlerin dikiminde mesafeye önem vermemiz arı tohum üretimi için şarttır. Mesafe olayını ise tozlaşma biçimi, bitki türü, bölgedeki böcek biyoçeşitliliği gibi bir çok etmen etkilemektedir. Ben de konunun uzmanı değilim bu yazdıklarım da konuya dair bildiklerimden ibarettir.

bakidilek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön