Türkiye'de egzotik tarım pamuk ipliğine bağlı değildir. Metal destekler kullanıyoruz muz ağaçları meyvesinin ağırlığıyla yere yıkılmasın, avokadoların dalları meyveleri taşıyamayıp kırılmasın diye. Sanki üç-beş yıldır havalar ısındı da bu meyveler üretilmeye başlandı gibi bir hava var. Yerel televizyon kanalında yerli kahveyi göreli 20 yıl oldu. Kaç yıldır yetiştiriliyor kim bilir? Çevremde 30 yıllık avokado ağaçları var. Rahmetli dedem ve akranları 50-60 yıl önce muz yetiştirirlerdi. Biraz geç kalmışlar. 1930'larda tüketim amaçlı muz üretimi başlamıştı bile. Süs amaçlı üretim belki 250 yıl önce başlamış. Tabi ki riskler var ancak bu egzotik tarımın sürdürülebilir olduğunu ve benim diktiğim avokadoların, mangoların benden uzun yaşayacağı gerçeğini değiştirmiyor.
Ben yazımda Alanya'ya ait iklim verileri iç kesimlerden alınmış diye bir ifade kullanmadım. Alanya şehir merkezindeki verilerle, bir kıyı köyünde muz yetişip yetişmeyeceğine karar veremezsiniz dedim. "Örneğin; memleketim Alanya'da muz yetişiyor mu? Kıyı köylerde evet ama şehir merkezinde hayır. Peki sizden iklim grafiği istesem nerenin grafiğine ulaşırsınız? E şehir merkezinin. O halde Alanya'da muz yetişmez öyle mi?" Siz ısrarla aynı yanlışı sürdürme peşindesiniz. Cebelitarık'tan Beyrut'a kadar ortalama sıcaklık değişmez diyorsunuz da tekrar soruyorum adım başı hazırlanmış iklim grafikleri mi var? Neden benim köyümde yetişen muz çok değil 5 km uzaktaki köyde yetişmiyor? Sahilse ikisi de sahil.
Akdeniz'de kahve tarımı yapılamaz dediniz hatta yazınıza bu şekilde başladınız. "Kahve tarımı ülkemizde elverişli değildir, bu işte kesinlikle bir hata var, örneğin kıbrısta bile kahve tarımı mümkün değildir." Kıbrıs, Akdeniz'de değil mi? Bunları da yazmayı ihmal etmediniz."Ya bu galakside yaşamıyorsunuz, ya da ülke iklim koşullarından bir habersiniz? Bu ülkede serasız egzotik tarımdan verim alamazsınız..." -Sözcüğün doğrusu "bihaber"'dir, bilgisiz anlamına gelir.
Herkesin fikri kendisini bağlar ve herkes fikrini özgürce ifade edebilmelidir. Ancak burası herkese açık bir platform ve kalabalığın ortasında "Yangın var!" diye bağırıp fikrim beni bağlar dememelisiniz.
Son olarak özetle; Akdeniz'de sizin iddia ettiğiniz gibi yarı çöl ya da geçici subtropikal iklim -geçici iklim ne demekse artık- görülmez. Ben de yazımda Akdeniz'de subtropikal iklim görülüyor iddiasında bulunmadım. Akdeniz'de, Akdeniz iklimi hakimdir ve bu iklimde tropikal, subtropikal bitkiler yetiştirilmektedir. Buna kahve de dahil.
|