Güzel çalışmalarınız var(da) ülkemizde mikroklima olarak iddia edilen yerlerin hepsi geçici subtropik yerlerdir, her an her şey olabilir; kuzey afrikadan esen ılık üstünkörü rüzgarlar, yaver giden kış, kayalıkların ve üç beş tepenin rüzgarı sırttan bırakmaması gibi pamuk ipliğine bağlı unsurlara dayalı koşullar hakim...
Şunu demek istiyorum, subtropik koşullara, sizin kasttettiğiniz düzeye yakın olarak taklit etmeye biraz olsun meyilli olabilen tek yer, iskenderun sahile en yakın yerlerdir, lakin orada bile risk var.
İklim verileri alanyada iç kesimlerden alınmış demişsiniz, ancak alanya merkezi sahilde olan bir yerdir, bunun nesi iç kesim nesi kıyı kesim ki, zaten hepi topu kıyıya 500 metre gelmez. Akdeniz sahilinin her neresi olursa olsun, kıyıların veri koşulları 15 ila 15,5 derece bir ortalama değerine sahiptir, bakın 16 derece bile yoktur. Hatta bu ölçümü cebelitarıktan tutunda beyruta kadar ölçün 15,5 derece üstü bir yer zaten bulunmuyor.
Ayrıca ben tarım yapılmaz demedim. Çiftçiler verilere bakıpta, öyle sizin de buyurduğunuz gibi tarım yapmaz, ülkede kaç kişi var verilere bakıp tarım yapan?
Şimdi gelelim mahiyetime; örneğin rize, samsun, doğu ile orta karadenizde kanaatimce ülkemizde kahve tarımının en verimli olabileceği yerler, kışın örtü altına alınarak üst düzey kahve tarımı performansı elde edilebilir, akdeniz yarı çöl iklimi olduğu için kahveyi yazın yakacaktır.
Akdenizde kahve tarımı yapılamaz demiyorum, fikrim tamamen beni bağlar, ama sadece kış üzerinden önlem inceliklerini değil, yazında hangi önlemler olmalı anlamındaydım. Siz doğal ortam yaz kış bahar, kahvenin serasız verimli olabileceğini söylüyorsunuz, kısa vadede haklı olabilirsiniz, bakalım küresel ısınma ile gelecekte neler olacak, belki dahada kalıcı ılıman kışlar olası...
Küresel ısınmanın yalan olduğunu iddia edenler var, yalan olduğunu iddia edenlere öfkelenen uzmanlarda var, çünkü onlarda şöyle söylüyor; bir kaç yıldır yaz yağmurlarının artması, sıcak ve kurak kışlar, fırtınalar ve benzeri gibi durumlar iklim değişikliği için bir kanıt değilmi diyorlar. Öte yandan dünyada hiç kar yağmayan yerlerin soğuyup kar yağışlarının gözlenmesi, dünya ekseninin astronomik verilere göre kayması, (kıtaların kayması)levha hareketleri, sera gazları ve bir çok etmen varmış vs. vs.
Meselenin özüne dönülürse büyük çapta ticari anlamda, doğal örtüsüz bir kahve tarımı ülke şartlarında yaygın olmayacağı kanaatindeyim. Düşüncelerim ve tahayyülüm beni bağlar, iklim değişikliğine de inanmıyorum, evet kastettiğiniz gibi söylediklerimin hakkında ayet falan da yoktur

Belkide siz haklı çıkarsınız, ülke hepimizin, kimse altını oymak için burada değil, keşke her şey güzel olsun, ben bununla gurur ve huzur duyarım.