View Single Post
Eski 16-09-2019, 17:51   #24
Eomer07
Ağaç Dostu

Eomer07's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2018
Maalesef forumun egzotik meyveler kısmı iyice komediye dönüştü. Normalde bu kadar sert eleştirmek istemem ama onca görsel kanıt ve videoya rağmen birileri insanların emeğiyle dalga geçmekten utanmıyor. Evet evet ülkemiz hem kurak hem de soğuk. Antarktika mubarek!

Ülkemizde insanlar egzotik bitkiler konusunda bilgisiz. Hani varsa uzmanı araştıran eden, ben bilmiyorum. Bu konuda en bilgili olanlar yine bu işe meraklı çiftçilerdir. Ben de çiftçilik yapıyorum ve bu forum aracılığıyla meraklı kişileri elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyorum. Maalesef internetten bulduğu bir iki iklim grafiğiyle bahçe kurup bozanlar var. Yapmayın etmeyin komik oluyorsunuz. O paylaşıp durduğunuz grafikler ne kadar doğru acaba? Örneğin; memleketim Alanya'da muz yetişiyor mu? Kıyı köylerde evet ama şehir merkezinde hayır. Peki sizden iklim grafiği istesem nerenin grafiğine ulaşırsınız? E şehir merkezinin. O halde Alanya'da muz yetişmez öyle mi? İklim grafikleri fikir verme açısından önemlidir ama adım başı hazırlanmış iklim grafikleri yok. Şunları ayet paylaşır gibi paylaşıp durmayın.

Name:  20190916_125717.jpg
Views: 1357
Size:  40.1 KB

Şimdi açık bir muz bahçesinde çekilmiş bu resim ülkemizde serada bile bin bir zorlukla yetiştirilebilen muza ait. 110 cm uzunluğa, ortasında ise 40 cm çapa sahip. Kesime hazır olunca 40-45 kg ağırlığa ulaşacak. Serada ise 60-70 kg olası bir rakam. Ha işte bu Türkiye'de olmayan muz. Olsa daha nasıl olacak acaba? Var mı içinizde ben keser arabanın bagajina atarım diyen? Kışın serada bile ancak yaşıyor. Hı hı, evet.

Name:  20190916_134320.jpg
Views: 1361
Size:  24.3 KB

Bu da Türkiye'de seraya gerek duymadan yetiştirebileceğiniz tek egzotik meyve, avokado. Fuerte cinsi, yanındaki de kıyaslamak için 1 liralık madeni para. California ya da Meksika avokadoları gibi verimli değil ama. Neden, çok mu küçük? Ağaç az mı meyve tutmuş? Besin değerleri mi kötü? Elinizde ne veri var da bu avokado böyle verimsiz? Yoksa rengini mi beğenmediniz? Sallamak serbest nasıl olsa.

Name:  20190731_122331.jpg
Views: 1404
Size:  57.5 KB

Name:  20190731_122157.jpg
Views: 1331
Size:  29.2 KB

Yine ülkemizde yetişmemesi gereken bir başka meyve, mango. Mangonun konudan haberi yok heralde yayılmış kalmış olduğu yere. Kesin bu da verimsizdir. Daha bunun gibi bir çok egzotik meyve yetişiyor Türkiye'de sessiz sedasız.

Gelelim asıl konuya. Ortada herhangi bir yanlışlık filan yok. Kahve, Türkiye'de yetişiyor. Forumda zaten birçok resim ve video da paylaşıldı konuyla ilgili. Ben de kahveye ilgi duymasam da bahçemde süs olarak bir tane bulunduruyorum. Herhangi özel bir işlem yapmıyorum. Meyve de veriyor ancak çekirdekleri pirinç kadar oluyor. Herhalde profosyonel olarak bu işi yapanlar daha iyi verim alıyorlardır.

Name:  20190619_183249.jpg
Views: 1357
Size:  56.2 KB

Eski bir söz vardır. Kahve Yemen'den gelir diye. Ülke olan Yemen. Arap Yarımadasının güneyindeki ülke. Ne maksimum 25 C vardır orada ne de gölge. Ama dünyanın en kaliteli kahvesi Yemen'de yetişir. Ayıla bayıla içtiğiniz mocha kahve mesela. Muha, Yemen'de bir liman kentidir. Ama işte kime anlatacaksın.

Dediğim gibi Türkiye'de danışabileceğiniz bir egzotik meyve uzmanı yok. Siz en iyisi ya yetiştirenlere sorun ya da alın elinize kazma küreği kendiniz yetiştirin. Rize'de yetişir mi? Deneyin, paylaşın biz de görelim.

Düzenleyen Eomer07 : 06-10-2019 saat 12:04 Neden: Resimler eklendi.
Eomer07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön