Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çerkez Hindisi
Adaptasyon veya sera hakkındaki hassasiyetinize katılıyorum, eğer emek verilirse orijinal tarımın seradan çok çok performanslı olacağı aşikar, lakin insanların deney yapacak vakti yok, ülkenin durumu ortada, ekmek davası, neticede hırs değil, zaman yok.
Dediğim gibi, sera & adaptasyon konusu hakkında, ziraat ilaçları ile birlikte bir kıyas yapmışsınız, ben neyi kastettiğinizi anladım, ama çoğu insan sizi yanlış anlayabilir. Metni dikkatli okumayanlar, sera tarımının insan sağlığını tehdit edebileceği kanısına varabilirler...
Öte yandan adaptasyonda belirlenmiş bir anaç bitkinin çekirdeğinden değil çeliğinden çoğaltmanın daha nitelikli olacağını düşünmekteyim, adaptasyona oturduktan sonra yetişir yetişmesine, ancak bu defada çekirdekler bazen istenilen lezzette çıkmayabilir.
Mesela bahçemizde leziz meyve veren bir erik ağacı vardı, ağaç yaşlanmaya başladı, bende çekirdeğinden fidanlar ürettim ama sonuç hüsran oldu ve meyveleri hiç lezzetli çıkmadı, o yüzden beğendiğiniz anaç bitkinin bire bir seçilmiş çeliklerini almaya çalışın, bunu yapmanın bir çok metodu var: https://www.youtube.com/watch?v=9HFMnPXQ6jg
|
Kahve tarımı ülkemizde elverişli değildir, bu işte kesinlikle bir hata var, örneğin kıbrısta bile kahve tarımı mümkün değildir. Kuzey afrika sahillerine bakınız oradaki iklim verileri de kahve tarımına elverişli değildir. Kahve yıl boyu gölge, yıl boyu yağışlı, yıl boyu ılıman bahar iklimi gibi bir havadan hoşlanır, inişli çıkışlı değişken bir iklim türüne adapte edilemez. Bu ağaç en yüksek +25 °C ila en düşük +10°C tolere edebilir. Verilerde -9°C koşullar varken, bu çok zor görünüyor, muz bile kışın serada ancak yaşıyor, ülkemizde örtü altına alınmadan tek yaşayan bitki, avokadodur, o da meksika veya kaliforniya avokadoları kadar verimli değidir. İnsanlara gaz vermeyin, gerçekçi olmak uzun vadede çok iyidir. Bilenler bilir, zamanında yıllar önce öyle bir don olayı oldu ki ülke genelinde, harnup ağaçları bile soğuktan yandı. Kahve için sera bile yetmez, kışın 'ısıtmalı sera' inşa edilmeli, aslında bu da yetmiyor, yapraklar muson yağmuru gibi bir fıskiyeyle tepe noktalardan muson tarzı yağış gibi taklit edilerek hergün ıslatılmalıdır, ama bu zahmetli işler, ticari üretim maliyetini yükseltir, ithalatı daha makul kılar. Ülke hem kurak hemde soğuk olduğu için, hiç bir kriter kahve bitkisinin lehine değildir. Ya bu galakside yaşamıyorsunuz, ya da ülke iklim koşullarından bir habersiniz? Bu ülkede serasız egzotik tarımdan verim alamazsınız, aşağıda verdiğim çizelgeler belkide en masum oranlardır, kayda geçmemiş daha derin soğuklar olduğuna eminim: