Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
Bizim hastalık etkeni 'phytophthora infestans' olan bir mantar hastalığı. Buradan öğrendiğim yanlış hatırlamıyorsam virüs hastalıklarının tohumla çoğalabileceği ancak kendi görüşüm mantari hastalıkların tohuma bulaşı (tohum alma aşamasında fiziki bulaş hariç) mantıklı değil.
Şimdi bir sorum daha olacak (tabi önceki sorum da yukarıda duruyor) Bahçemde bu yıl üç farklı kişiden aldığım jalapeno biberlerden bir kökü böyle iri çıktı. Orijinaliyle yan yana elimde duruyor.
(Bundan sonra yazdıklarım mantığıma doğru gelen düşünceler olup uzman görüşüne açıktır.) Böyle oluşma ihtimalleri; Farklı erkek-dişi organlarından tozlaşma ve döllenme olasılığı 1-Bu yıl benim bahçemde olmuş olabilir. 2-Geçen yıl tohum aldığım yerdeki arkadaşın bahçesinde olmuş olabilir ve 3-Bana tohum gönderen arkadaşın bahçesinde değil de daha önceki yıllarda ona tohum gönderenlerde de olmuş olabilir.
Sonuç olarak çapraz tozlaşma farklı ürünün görüldüğü yıl da dahil olmak üzere önceki yıllarda da oluşmuş olabilir.
Resimdeki büyük jalapeno biberin bu yıl benim bahçemde orijinal jalapeno ile iri emcelli biberin tozlaşmasından olduğunu varsayarsak (görünüş hoşuma gitti tadı da güzel) seneye bunları mümkün olduğunca koruma altına alır da bu yıl ki tohumlarından yetiştirirsek aynı büyük biberi elde etme olasılığımız nedir? Aynı biberi elde ettik diyelim; bunu bilerek yapmadık ama istediğim bir tür ortaya çıktı, ve bu böyle üç yıl beş yıl (süresini hatırlamıyorum) boyunca aynı resimdekinin standartlarında biberler elde ettik, artık bu yeni bibere saf yeni misal 'ağaclar.net biberi' diyebilir miyiz?
Eklenti 698549
|
Jalapeno hibridlenmiş. Fakat hibrid halini sevdiniz ise, tohum alıp seneye 10 kök civarında ekin. Bunlardan çıkan biberler yeknesak olmayacaktır. Bunlardan da resmini koyduğunuza en benzeyen ve bitkisini de beğendiğinizden tohum alıp bir sonraki yıl ekin. Böyle devam ederek, biber için 4-5 yıl sonra yeni bir stabil çeşit elde edersiniz. Yalnız bu süre içinde başka biberlerle bir daha hibridlemeyin ki, iş arapsaçına dönmesin