sevgili TCM
biberlerde tozlaşma eğer yakındaysa hızlı bir şekilde oluyor ve meyve büyürken genellikle farkettiriyor. hatta bazen şu bile oluyor. güneş gördükçe renk değişen bitkiler yanındaki hemcinslerini de etkiliyor.
başıma gelen olayı aktarayım belki siz de çıkarım elde edebilirsiniz. siyah sivri biberlerin yanına çarliston ektim. siyah sivri biberler her şekilde simsiyah oldular ancak çarlistonlar da siyahlara bakan kısımlarda morluk oldu. üzüm üzüme baka baka kararmış olayı gerçekleşti. siyahlara bakan yüz mor diğer tarafı normal renginde oldu. aslına bakarsanız tozlaşmanın yanı sıra biberler birbirlerinden etkileniyor kanaatindeyim. file içerisinde yetişen biberlerde de bazı absürt olaylar gözlemledim.
benim sizin yazdıklarınızdan çıkarımım; sizin jalepona aslına bakarsanız doğru döllenmemiş ya da çapraz döllenmiş. sizden önce yanlış döllenmiş olsaydı boyut bu kadar değişim göstermezdi. yani ne olduysa sizde olmuş. biber boyunu ve iriliği etkileyen unsurlar fazla olabiliyor.
onun içinde örnek sarı dolma biberlerim. bazı fideler de bu sene minik minik meyveler oldu bazıları da olması gerektiği gibi büyüdükçe büyüdü. yan yana olsa da aynı tohumdan alsan da mutasyon olabiliyor.
|