View Single Post
Eski 09-09-2019, 08:54   #129
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Bahçenize davetsiz geldim ama geçerken uğradım sayılsın.
Balkonum 9x2 m2. Kullanım yönünden sorun yaşamıyorum. Salıncak da var. Elimde olsa 2,5 m yapardım. (Standart olarak 1 m balkona izin veriliyor. Evin duvarını 1 m geriden örerek balkonu genişlettim.) Sonuçta 9 ay garanti olacak şekilde dışarıda yaşıyorum. Balkon hayat demek
Alışkanlıklar duruma göre oluşuyor. 2 m balkonda çözüm var. Ancak, balkonu 2 m den fazla yapmanın sakıncası da var. Güneşten korunmak için üstünü kapatıyorsunuz. Ev karanlık olmaya başlıyor. Özellikle kışın kötü hissediyorsunuz. (Projenizde boydan boya balkon olduğu için önemli ayrıntı.)
Balkonda korkuluk olmalı mı ? Korkuluk olmazsa ve istediğiniz noktadan bahçeye ulaşırsanız kötü mü olur ?
Prefabrik evlerde yükseklik düşük tutuluyor. Ferahlık hissi için, yüksek tavan geniş alandan daha önemli. Özellikle sıcak bölgelerde.

Sizden daha güneyde yaşadığım için sıcaklık biraz daha dert oluyor. Denemelerimden öğrendiğim : Temmuz ve Ağustosta ürün alamıyoruz. (Sn TCM deyimi ile OVAda ) Damla sulama ile 30 m2 bahçede başaramadım. Toprağı nemli tutabiliyorum ama yapraklar ateş altında. Bitki meyve vermek istemiyor. (Yeşil kalıyor.) Eylül ortalarına doğru vermeye başlıyor. Bu kez ömrü yetmiyor.
Köylüler ile konuştuklarımdan anladığım, baharlarda ürün almaya çalışmak daha mantıklı.
Şubat-Mart ta fide dikip dondan korumak, Haziran a kadar ürün almak. Temmuz da dikip Eylül-Ekim de ikinci ürünü almak. Akdeniz ikliminde döngü bu şekilde oluyor düşüncesindeyim. Bu yıl deneyeceğim.
Örneğin, bakla-bezelye dikimi için Kasım öneriliyor. Buradaki köylülere soruyorum ve Kasım yanıtı alıyorum. Uyguluyorum ama çok az verim alabiliyorum. (Hava ısınıyor, ilk ürünleri alıyorum, bitti.) Geçen yıl sonu ekim alanlarını dolaştım. Bana Kasım diyenler Eylül ayında dikim yapıyorlarmış. Birkaç defa topluyorlarmış.
Yüksek olmayan bitkileri yetiştirenlerin bostan bölümlerinin üzeri yaz boyu yemyeşil örtüyle kaplı. (Gölgeleme yapıyorlarmış.) Gölgeleme hem buharlaşmayı azaltmakta etkili hemde yaprak yüzeyinin sıcaklığını düşürmekte. Hastalık ve zararlılar bu dönemde daha etkili oluyor. Temmuz-Ağustos u geçiştirmek gerek. Bu dönemde sırık tipi domateslerden ürün alıyorlar.
Kolaylıklar.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön