Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zambakgiller
Hay seni okutan o hocanın başına köpekler işesin diyeceğim ayıp olacak, demiyorum. Anamura kışın git pohun donar, neresi tropikal yahu? Anamur akdeniz iklimi, hatta akdeniz iklimleri çeşit çeşit, Türkiyedeki akdeniz iklimi dünyanın en soğuk kış mevsimlerini yaşayan bir akdeniz türü bölgesidir. Ne tuhaf bir forum, senin gibi numunelikler yüzünden kafayı yedik.
Geçen biriyle tartışıyorum, evde kakao yetiştirmek istiyorum diyorum, evde olmaz bir süre sonra dışarı almak gerekir diyor, ozaman iskenderunda bir arkadaşımın kahve ağaçları var bahçesinde onların yanına göndereyim hediye edeyim diyorum, yok olmaz kakao kahve gibi değil dışarıda yaşamaz ölür diyor. Sonra aynı şizofrenik zaatı muhterem ısrarla diyorki sana kakao tohumu yollayayım hediyem olsun diyor, tam bir handikap yemin ederim.
Şimdi kajuyla ilgili bir şeyler yazsam mutlaka kakao faciasına benzer bir tartışma ortamı oluşcak, kimseyede saygısızlık etmek istemiyorum ama doldum.
Yahu evde olmaz diyorsunuz, eee neden ozaman uzuuun uzuuun ekvotoral ağaçların nasıl yetiştirileceği ile ilgili teferruatlı boşa vakitler harcattıyorsunuz insanlara?
Sözüm herkese değil, bir yanlış meşgale ve insanları anlamsız bir uğraşın içinde bocalatma telaşı olanların tezatlığını dile getirmek istedim, umarım ne anlatmak istediğimi tam olarak ifade edebilmişimdir.
Yahut birileri bana sahiden bunun amacını açıklarsa sevinirim. Örneğin bir kaju ağacını evde yetiştirdik ee, ne olacak, seraya bile sığmayan bir dev ağacı nereye konumlandırmalıyız? Zaten erişkin olmayınca meyvede alamıyoruz, buradaki mahiyet maksat her nedir? Adaptasyon desek, araştırma desek, mevzuyu tamda buraya getirsek aman aman aman olmaz burası akdeniz tu kaka ağzımıza lafı tıkarlar... aman neyse vs. vs
Biliyorum o zatı muhterem hazretleri başka profesyonel bir nick ile gelir, işi kitabına uydurmaya çalışır, bu defada derki; yok yaa sen kafayı yemişsin biz süs amaçlı hobi mahiyetli yetiştiriyoruz amma abarttın mevzuyu der!
Şimdiden dönebilecek her dolabı yazayımki sağlam bir bahaneyle gelsin hemi?!
|
Gerçekten haklı olabilirsiniz, ama, inanın yazdığınız şu metnin bütünlüğünü, en az 4. kez okuduktan sonra kısmen anlayabildim. Cümle nerede bitiyor, nerede başlıyor belli değil, sanki sanayide araba tamir ettirmişsiniz de, orada eski bir dostunuza denk gelmişsiniz gibi, laf salatası vari kelimeler kullanmışsınız. 'Eee, sonuç ne? Otur, bir bardakta çay söyleyelim de iç' diyen olmadımı, diyesim geldi.
Kimse, burada size; 'akdeniz ülkesinde ekvatorik bir ağaç sakın yetiştirme aman bu olmaz, bu ucubeliktir' falan diyemez. Çünkü aynı hataya bende düştüm ve yanıldığımı fark ettim. Yetişmez diyen varsa da, o, onun ayıbıdır, burada genelleme yapmanız çok saygısızca. Kaldı ki, akdeniz ülkesinde yetişmez denilipte yetiştirilen kayda geçmiş çok sayıda ekvatoral bitki başarıyla yetiştirilmiştir.
Sabır gerektiren test aşamaları var, egzotik bitkilerin çoğu, eğer akdeniz koşullarına uyarlanabilirse, inanın tropikal iklimlere kıyasla, daha lezzetli aroması ve şekeri yüksek kalitede meyveler verebiliyorlar. Tabi, sadece iklim değil, aslında anadolu topraklarının bir özelliğidir bu.
Mesela, tropikal çöl, akdeniz, ekvatoral gibi sıcak iklimler içersinde bitki çeşitliliği bakımından en zengin flora akdeniz iklimlerinde yaygındır.
Akdeniz aslında çok yağış alan bir iklim tipi olmasada, flora zengindir. Adaptasyon çalışmalarında, tropikal bitkiler genellikle akdeniz ikliminden hoşlanırlar, fakat atıyorum bir akdeniz türü bitkisini, ekvator veya o kuşağa yakın koşullara adapte etmeniz imkansıza yakındır.
Örneğin, zeytin ağacını Hawaii adalarına adapte etmeyi denediler, fakat başarılı olamadılar.
Akdeniz ikliminin bu avantajı ile anadolu topraklarının niteliği bir araya gelince, egzotik çiftçilik için ideal bir ülke olduğumuz anlaşılıyor.
Demem o ki, siz kakao veya
kaju için umudunuzu yitirmeyin, çünkü iskenderun bu iş için belkide en uygun yerlerden biridir.
Şaka ile karışık argo kokan cümleriniz için sizi kınıyorum, yazık. O yüzden forumu kirletmemek adına tartışma yaratacak sözler sarf etmek istemiyorum. Son olarak; Anamur ve Alanya'yı küçümsemeyin, o bölge halkı hakikaten oraları ülkemizin ekvatoru olarak tanımlıyorlar.