Tohum elde etmek için elle tozlama sonunda 4 adet irisim tohum yapmaya başlamıştı. Kendi tozlananlar ise bu yıl yeteri kadar tozlaşma olmadığı için biraz gelişmelerine rağmen hiç bir tohum oluşturamadılar.
Siyah irisin tohum kapsülü. İçlerinde en büyük kapsül bunda oldu. Halen yeşil. Ancak kısa bir süre sonra o da olgunlaşacak. Tohumlarını düşürmeden toplamam lazım.
Bonjour40 arkadaşımızdan gelen ayrı ayrı iki tane sarı iris ile yaptığım denemenin sonucunda ikisi de tohumları olgunlaştırıp tohum keseleri açılmaya başlayınca aldım. Biraz daha bekleyerek keselerin biraz daha açılmalarını sağladıktan sonra daha fazla bekleyemeyerek açtım. Açmadan önce biraz sallayınca tohum keselerinden tohumların dökülmeye başladıklarını gördüm. Dikkat edilmez ise tohumlar olgunlaştığında dökülebiliyorlar.
Tohumlarda dikkatimi çeken üzerlerinin jelli bir tabaka ile kaplı olması idi. Muhtemel bir çimlenme engeli olabilir. Şimdi sırada onları ekip iki üç yıl içinde çiçek açmasını sağlamaya çalışmak var. Ne renk çiçek açacaklar bilemiyorum. Tohumdan oluştukları için içlerinde farklı varyasyonlu renkler çıkabilir. Anaç bitkilerin ne genler taşıdığını kendimiz üretmediğimiz için bilmiyoruz.
Umarım güzel çiçekler olur.
Sağ taraftaki tohumlar kurumaya başlayan tohumlar. Sol taraftaki tohumlar ile jel ile kaplı olan tohumlar. Gerçekten güzel ve büyük tohumlar oluştu.
Alttaki 4 tane tohum ise en sağdaki jel tabakası kurumuş olan tohum. Tabi biraz daha kurur herhalde. Yanındaki ve sol taraftaki ise jel tabakası üzerinde olan tohum. Sol taraftan ikinci tohum ise jel tabakasını çıkartmış olduğum tohum.
Jel tabakasını çıkararak mı ekmek gerek yoksa çıkarmadan mı? Aslında şimdi ekip kışın toprakta olmasını sağlayarak bahar ile birlikte jel tabakasının çürümesi ve çıkması en doğru dikim yöntemi gibi geliyor. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar ayrıntı verebilirlerse deneme yanılma yönteminden kurtulmuş oluruz.