Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ecgut
Kaktüsümün fotoğrafları bunlar. Işık kötü olduğu için tam belli olmuyor ama uzaktan çektiğim fotoğrafta daha belli.
|
Kaktüsünüzün cinsi
echinopsis oxygona (Kaynana Topuzu). Normalde son derece dayanıklı bir kaktüstür.. Kuraklığa, aşırı sıcağa, soğuğa ve hatta çoğu kaktüsün aksine fazla suya bile dayanıklıdır.. Tabii normalde suyu süzdüren tipte bir saksıya ve geçirgen bir toprağa ekilmesi uygun olur... Çürüyen bir kaktüs hemen belli olur.. Buzlukta donduktan sonra çözünmüş bir sebze, mesela kabak ya da salatalık gibi olur...
Bence bitkinizin temel sorunu yeterli güneş ışığı almaması.. O yüzden o şekilde uzamış, normalde bu tür küre şeklinde olur... Bir de çamurlaşmış toprak içinde uzun süre kaldıysa bu da olumsuz etkilemiştir... Ben olsam üstteki yavruları ayırıp önce onları köklendirerek elimdeki türü kurtarmayı garantiye alırdım.. Yavruları nazikçe tutup (bez ya da birkaç kat kâğıt havlu kullanabilirsiniz) döndürerek çevirirseniz ana bitkiden ayrılırlar.. 2-3 gün bekletip toprağa dikerseniz köklenirler... Ana bitkiyi zaten kesmişsiniz, onu da kurutup kabuk bağlattıktan sonra dikebilirsiniz... Altta kalan kısım da çürümediyse birkaç yavru verir.. Onu da olduğu gibi bırakabilirsiniz...
Çok fazla kökü olmaması sorun değil... Kaktüsler yeterli gördükleri kadar kök verirler...
Bir de, yumuşama olup olmadığını kontrol ederken elle bastırmamanızı öneririm.. Bu, dokuları ezip sağlam bitkiyi çürütebilir.. Çürüme varsa zaten hiç bastırmadan da yumuşadığı anlaşılabilir.. Bol şans diliyorum...