Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yardimcierhan
Merhaba arkadaşlar...
Yaprak güzeli ile ilgili senelerdir tam olarak anlayamadığım iki konu var.
Bu bitki, çok yıllık mı değil mi?
Yani ben tek yıllık bitkileri de sevsem alanım kısıtlı olduğu için çok yıllıklara yönelmeyi tercih ediyorum. Dolayısıyla yaprak güzeli tek yıllıksa onu üzülerek dahi olsa yetiştiremeyeceğim.
Genellikle ömürlerinin kısa olduğundan bahsediliyor. O yüzden emin olamadım.
İkinci sorum ise şu, bu bitkiler dış mekan mı iç mekan mı bitkisi... Tabii bu bulunan bölgeye ve birçok etmene göre değişkenlik gösterebilir ama mesela İzmir'de yazın balkonda olması sakınca yaratır mı merak ettim....
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.
|
Erhan Bey merhabalar,
Birkaç yıldır baktığım bir coleus'um var... Gövdesi de epey kalınlaştı ve odunsulaştı... Gözlemlediğim kadarıyla iyi güneş ışığı ve bol su sağlandığında (ve ağır kış koşullarından korunduğunda) bu bitki uzun yıllar yaşıyor... Yıllar geçtikçe biraz fazla uzuyor, bendekinin bazı dallarında kurumalar da oldu... Pek iyi baktığımı da söyleyemem, çünkü yaz sıcaklarında sukulent ve kaktüslerin arasında sulamayı unuttuğum, yapraklarının pörsüdüğü falan da çok olmuştur... Ama buna rağmen ölmedi, kocaman, gösterişli bir bitki oldu... Dahası, ufak tohumları bir şekilde diğer saksılara uçuşuyor ve her taraftan sürekli coleus yavruları çıkıyor... Yani, ana bitki ölse bile zaten çiçek açtıktan sonra kendiliğinden fazlaca çoğalıyor...
İzmir'de (iyi sulanması koşuluyla) yazın balkonda olmasında hiç mahzur olmaz, hatta yapraklarının tam renklenebilmesi bol güneş ışığı almasına bağlı olduğundan çok iyi olur... Yalnız uzun süre susuz bırakmamaya dikkat etmelisiniz...
En soğuk 2-3 ay dışında, İzmir'de tüm yıl balkonda durabileceğini düşünüyorum..