View Single Post
Eski 28-09-2007, 22:48   #83
Lotus_1071
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: Kızılcahamam
Mesajlar: 29
Kazım Polat arkadaşım .

Yazdıklarımı iyi oku ''Picia pungens Globoza Glouca'' nın resmini koydum fikir vermek amacıyla...
aradığım ise ''Mavi Ladinlerin Kraliçesi ; piciaKOS KOSTER glouca '' diye yazdım. ve mavi ladin in bir çok çeşidi var dedim .

ismine ne dersen de şu resmini koyduğum ağaç ankarada satılıyo ama ithal. Bunda bile aşı gantisi yok dibinde bi çentik izi var. Ben güvenemedim hiç aşı gibi durmuyor.
Benim bahsettiğim ağaç bu değil ama ben bunada razıyım.
Sen yetiştiriyomusun_? Onu söyle
fotoğraftaki renkge dikkat et .. gaipten konuşmuyorum fotoğraf orada
Türkiyede 3 fidanlık yetiştiriyor.ama '' picia kos KOSTER''in onlarda bile resmi var kendi yok. Ben bu ağacı Rahmi koçun villasında yakından, birde Osman taşçının Ankaradaki villasının bahçesinde uzaktan gördüm.Onlarda hala yaşıyomu bilmiyorum.
Yetiştiriyosan basıp gelecem izmir e

arkadaşım, yanlışım vardır veya fikirlerime katılmassın kabul . burada herkes eğri doğru, bildiğini ne varsa paylaşıyor, yazıyor. Doğruyu buluyoruz..imla hatamı gördüm 10 dk sonra düzelttim senin yanıtında o zaman gelmiş. Ama tavrını hiç beğenmedim. Ne söliceksen direk söyle ama öyle ''polomiğe girmeyim'' latincesi öle yazılmaz böyle yazılır falan filan diyip. Aklınca, inceden laf sokma. Deli kanlıca ne diceksen de, tartışalım. İyi ozaman,aman biri bana şimdi bi laf sokmasın, bana bulaşmasın korkusuyla herkes sus pus otursun.
Bu işin madem otoritesi'sin insanlara laf sokuşturmak içinmi buradasın_? Ömründe 4 tane tohum çimlendirdim diye, ükelalık yapıp insanları çocuk gibi küçük düşürmeye kalkma. Ben bu iş için yirmi beş yıldır harcamadığım varlığım kalmadı. Genede çok çok az konuşabiliyorum bu konu hakkında.

Boşver latincesini neyse ne ben adında değilim. Latincesi Kimseninde umurunda değil.benim yazdığım çok özel bi cins Türkçesi yok. Onun için latincesini yazdım. prof Öncü Hoca mavi ''ladinlerin Kraliçesi''diyor başkada ismini duymadım
O fotoğrafı süs olsun diye diil ,fikir versin diye koydum.
Belki maddi durumu iyi olan birinde çıkar.Belki bir küçük çelik filan temin ederiz. veya bilmeyen arkadaşlarda varsa onlarda görür.genel kültürü olur diye bahsettim.Neticede herkes amatörce bildiklerini elinde olanları paylaşıyor.

RENK TUTUYOMU_? RENK sen onu söyle..
Ben, bırak KOSTER'i fotoğrafta görünen bu renkte olanınada razıyım .

Birde neresi yanlışssa düzelt arkadaşım. Buradaki arkadaşlarda yanlış bilgi almasın bende bi araştırayım haklıysan özürdilerim kendimi düzeltirim


İLGİLENEN ARKADAŞLAR
Orman Bakanlığının Tohum ve fidan Araştırma kataloglarında, bu ağacın doğal rakımı; yaklaşık 900 ve üzeri. ama iklim ve rüzgar farklılıklarında 800 ekadar inebillir diyor. Zaten ağaca mavi rengi veren, yaprakların kaplı olduğu o parafininsi maddeyi yüksek rakımlarda ağaç soğuktan korunmak için kendi üretiyomuş. Başka rakımlarda 30 yılda 10 metreye ulaşmıyor. 5 metreden sonra çevre gölgelerden kurtulduğunda sürgün yürümesi anormal yavaşlıyor. Bonzai gibi duran bir ağaç.
Ben ''35 yaşında'' batı ladini yerinden söktürüp evimin önüne diktim(aslında kesilecekti kıyamadım ).tüm mühendisler tutmaz dedi. söktüğüm yerin rakımı 1000 civarında Ankara-Kızılcahamam-semer köyü benim ev 500 civarında.1000 metrede büyümüş ağacın boyu bile 10 mtre anca gelir. Köyde verdiği en son sürgün 60 santim civarında ama evin önünde 3 yılda 20 cm sürmedi. Tüm mühendisler tutmaz dedi. Tutturdum ama boy atmıyor. Sebeb Rakım

Türkiyede hangi şehir'in rakımı 900. Kim 365 gün yaylada oturuyor. Onun için dedim boştan yere emek vermeyin diye yoksa her ağaç her yerde yetişir. bugün -25 dereceye dayanan mandalina fideleri antalyada her fidanlıkta satılıyor.Ama antalyayla aynı verimi veriyomu_? Adanada kauçuklar akasya gibi ama ankarada saksıda..
Buradaki arkadaşlar satmaya Ladin yetiştiremiyor ama 2.yi alan yok çünkü ya kuruyor **** uzamıyor ama arkadaşlar iyi para kazanıyor.İlkokul önlerinde çocuklara civciv satmak gibi bişii. 5-7 yaşındaki fidan 150 milyon . Ben ticaret yapmıyorum . Yapsamda ölecek ağacı müşteriye vermem . Veremem, fidan insanın çocuğu gibi bişey..

Kazım kardeşim, koyduğun fotoğralara baktığımızda üretme istasyonunda, nerdeyse 4 yaşındaki fidanların üzerinde güneşlik görüyorum. Doğru bir uygulama ; sebebi tepe sürgünlerinin kuruyup bitkinin ölmemesi. Peki sorabilirmiyim dörtyaşındakindaki ağacın üzerinde çimlenen tohum gibi, hala neden güneşlik var _? Üstelikde ödemişte yaylada. bu ağaç böyle kuvöz ortanlarındamı büyüyecek. alan arkadaşlar ne yapacak _? üretme istasyonunda bile bu ağacın kurumasından korkuyosun ki kururda, peki dikildiği yerde nasıl yaşayacak_? bu ağaç güneşliklemi yaşayacak_? böyle ağaçmı büyütülür_?
Madem İzmirlisin sefarihisardan geçerken 2. taburun onündeki 3000 çam fidanını 89 yılında ben hayrıma diktim. Kaçtane zait var bak bakalım. Çünkü oranın ağacı o...

Ama burası Türkiye.....Trabzona bile Belediye yüzlerce palmiye dikti. Kuruyana kadar hevesini al veya vurgunu, vuran vursun sonra ''bu burda olmuyo'' de geç başka bir ağaca....Ladin olayı ; Alan için ''hava atmak'', satan için ''PARA OLAYIDIR'' ARKADAŞLAR .. 5-7 yaşındaki ladinin piyasa değeri 150 ytl civarında (yanlış duymadınız) paraya bakarmısınız .Çilekeş meşelerin günahı ne_?.niye anadolunun en has ağacı meşenin, yüzüne bakılmaz_?...Dik 100 tohumu tenekeye biraz ilgilen 1 yaşına kadar, sonra bırak gel. 7 yıl sonra parayı kaldır. Hiç bir bakım masraf istemez ne çapa ne ilaç ne sulama, hiç uğraşmak istemessen en tutulan cinsler 3 tanesi 3 ytl. 1 yaşında hazır tüpte .(Ankara Kazan /ahmet İNCİ de var.Hobi olarak neredeyse bir orman yapmış Ama dikeceğin yeri sorar beğenmesse vermez. Kendisi Dünya kalkınma bankasında Uzun yıllar Danışmanlık yapmış Köytürün Kurucusu şu andada Tema vakfının danışmanı veya yöneticilerinden bu işin oldukça profesyoneli Türkiyede gördüğüm en büyük globosa larda onun çifliğinde. her çeşit mavi türde ağaç var)
ben bu merak için yaptım .Amacım köyümdeki mezarlığın çevresinde bir ormancık olsun istedim. Ama hata yapmışım. Rakım düşük geldi olmadı. ya bodur kaldı **** 10 sene sonra bile kurudu. Emeklerim zayi oldu.
Tekrar söylüyorum bir tane alın hevesinizi tatmin edecekseniz edin .. Ama sonuçta eğer yaylada yaşamıyosanız yıllar sonra, oturup seyredeceğiniz bir emek ortaya çıkmıyor 18-19 yıl sonra renk değiştirme riskide cabası. şans işi.


Düzenleyen Lotus_1071 : 29-09-2007 saat 05:06
Lotus_1071 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön