Konu: fittonia
View Single Post
Eski 29-06-2019, 17:15   #103
flamencodiablo
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-03-2019
Günlerdir fitonya bakımı ile internette ve burada bulduklarımı okuyorum, bir yandan da kendi fitonyalarım üzerinde bilmeden yaptığım hatalarım ve dolayısıyla gözlemlerim oldu. Sonuç olarak kafam karman çorman.

Hypoestes phyllostachya'nın(google'dan latincesini kopyalayım yapıştırayım da bilgili sansınlar hehe) fittonia olarak satılması haricinde şu an yeşil ve pembe fitonyalarım var.(bunu yazmamın sebebi fitonya diye alıp hostes çiçeği çıkanlar oldu, sonra ben onlara da bayılınca onların da diğer renklerini almaya başladım.)

İkisi de aynı saksı içinde ve aynı oranda (4er kök) yeşiller gayet sağlıklıyken, tamamen aynı şartlara sahip pembe olan fitonyaların yaprakları sert ve kırılgan bi hal aldı. Renklere göre de bakım programı mı değişiyor acaba derken, tekrar saksı değiştirdim çünkü pembelerin köklerinden şüphelenmiştim, toprak değiştirirken orjinal toprağını çok iyi temizlemediğim için pembelerin kökleri fazla toprak, dolayısıyla su tutmuş. tekrar toprak değişiminden 3 gün sonra normale döndü. bu bitkinin yeryüzündeki tüm renklerinden almak istiyorum bulduğum an. Pazartesi günü de kırmızı gelecek.

Şimdi sabah saat 9dan 12 ye kadar yoğun güneş alan kapalı bir balkonum var. Fitonyalar bu güneşi aldı uzun süre, en tepedeki yapraklarda renk değişimi oldu, güneş yanığı gibi, sonra daha az güneş alan bi yere aldım. Direkt güneş zararlı olabilir diye düşünüyorum. Öte yandan internette ve burada da kafalar karışık, güneş görecek mi, güneş görmeyen aydınlık ortamda mı duracak?

Ayrıca yetiştiricilerden bir abi videosunda, köklerinin suyu hiç sevmediğini ama yapraklarının sürekli fısfıslanması gerektiğini, hatta kapalı bir akvaryumda bakılıp 2 3 günde bir havalandırılırsa, ceryandan korunursa daha mutlu olacaklarını söylemişti

Akvaryum yapayım mı, yapmıyayım mı derken, elimde malzeme var ve sanırım yapıcam.

En son paylaşımın üzerinden yıllar geçmiş, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

En önemlisi toprak karışımı ve sulama rutini benim için özel bir tarifiniz varsa çok memnun olurum, elimde toprak, cocopeat, perlit, vermikülit, leonardit ve lav taşı kırığı, mangal kömürü kırığı ve kemik unu var. gübre olarak da sıvı solucan gübresi var.

Ayrıca benim fitonyalarım saksıdan aşağı doğru gitmeye başladı, burada gördüğüm fotoğraflarda gayet yukarı doğru uzayabildiğini de öğrenmiş oldum. bunun sebebi fazla ışık olabilir mi?

Düzenleyen flamencodiablo : 29-06-2019 saat 17:24 Neden: imla
flamencodiablo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön