Eğer don olayı makul düzeyde ise, çoğu tropikal bitki bundan zarar görmez; kısa süreli don olayları, bitkilere zararlı değil aksine faydalıdır, hatta meyvedeki aroma, sululuk ve şeker oranı aşırı sıcak iklimde düşük olur.
Örneğin kivi ülkemizde endemik bir meyve değildir, lakin endemik olarak Yeni Zelanda'da tıpkı yabani otlar gibi bol ve kolay yetişir. Buna rağmen, serin Türkiye koşullarında yetişen kiviler çok daha lezzetlidir.
Sorunuzu ne mahiyet ile sordunuz ben bunu kestiremiyorum ama, don olayı özellikle güney kıyılarımızda tehlikeli boyutta değildir, açıkta kış mevsiminde korunaksız olarak, mango bile yetiştirildiğine tanık oldum.
Karasal iklimde yenidünya meyvesi bile yetişiyorsa, akdeniz bölgemizde yetişmeyecek bitki yoktur, belki ticari çapta olmasa da, çeşitlilik açısından tüm tropikal bitkiler yetiştirilebilir, malum zaten ülkemizde küçücük yüz ölçümü olan tarımsal alanlarımızın bir kısmı beton yığınına döndü, ikinci sorun ise kuraklık kapıda, asıl sorun serinlik değil, kuraklık ve betonlaşmadır:
http://www.agaclar.net/forum/yumusak...tm#post1570827