İlk denemem ve sonuçları
Herkese selamlar epey süredir ağaçlar neti takip ediyorum. Evde topraksız dikey tarım ile ilgili ilk denememi gerçekleştirdim. Ama sonuçlar başarılı gözükmüyor gibi. Pimaş borulardan bir sistem hazırladım ve zaman ayarlı priz ile 15 dk ara ile pompa yardımıyla yukarından sulama yapıyorum. İnternetten aldığım A ve B sıvı besin maddelerini hazırladım, Ph ölçer ve EC/TDS (ppm cinsinden) ölçüm aletleri ile kontrol ediyorum. Ankarada bahçe bitkileri satan bir yerden topraklı marul fidesi aldım ve topraklarından arındırarak delikli saksılara sünger ile sıkıştırarak dikim işlemini tamamladım. Marulların cinsi hakkında hiçbir fikrim yok. İlk başta güzel bir büyüme olduğunu düşünüyordum ancak son aşamada bitki göbekli marul değilde,bitki gibi uzayıp yaprakları marul olarak veriyor. Buda dikine çok uzadığından aşağı doğru kendini tutamayanlar oluyor. Acaba böyle marul cinsi varmı? yoksa besin ile ilgili bir sıkıntı mı Oldu? tam olarak çözemedim. Resimleri ilk aşamadan son aşamaya sırasıyla yükledim bana bir fikir verebilirmisiniz. Ph genelde sürekli yükseliyor su ekleyip besin verdiğimde 6.5'lara düşüyor. Ara sıra limon tuzu ile ph 5.5-6.5 arasında ayarlamaya çalışıyorum. EC için TDS ölçer ppm cinsinde 450ppm olarak genelde tutuyorum (450/640=0.7 ms/cm) hesaplarım doğrumu bilemiyorum. TDS için çünkü 500-640-1000 ile hesaplamalar var. teşekkürler şimdiden.
|