Orijinal Mesaj Sahibi asmalı şato
Asıl konuya dönersek, bence akdenizin tüm sahilleri don olayı görür.
Hindistan cevizi konusu ve akdeniz ilintisi yabancı forumlarda da, tartışma konusu, fakat akdeniz ikliminde hayatta kalması imkansız, isterse 60-70 yaşında sri lanka coconut tall türü nakil etseniz de, hatta deniz dalgaları kökleri ıslatsa da, falan filan, her ne geliyorsa gelsin aklınıza, yinede üzgünüm hayaliniz gerçekleşmeyecek.
Referanslar, istatistikler genelde başarısız örneklerin tümü kişilerin kendi mülk bahçelerinde gerçekleştirdikleri deneme yanılmalar ile ortaya konsada, ben kıyıya yapılacak nakillerinde sonuç vermeyeceğini düşünüyorum(bu tamamen kendi fikrimdir, bilimsel bir dayanağı yoktur)
İç kesimlerde geçerli olan ortalama iklim koşulları kıstası neyse, deniz kıyısı hatta denizin ortası için de geçerlidir!
Hindistan cevizi için ortalama değer gündüz sıcaklığı olarak 23 derece altı olmamalıdır, bakın 20 derece gündüz sıcaklığı olan kanarya adalarında bile yetişse de ağaçların ne kadar mutsuz olduğunu, aslında 20 derece ortalamanın bile yetersiz kaldığını görürsünüz. Üstelik kanarya adasında, en düşük sıcaklık +8 derece iken bile hindistan cevizlerinin ne kadar da cılız göründüğünü fark edeceksiniz, fotoğrafı aşağıda vereceğim, ağaçlar 15 yaşında fakat gelişmemiş olmaları çok dikkat çekicidir. Tüm bunlara rağmen denize bir iki metre yakınlıkta dikilmişler, her şeye rağmen anlayacağınız oraya ait olmadıkları, o bölgeden bile hoşlanmadıkları çok belli oluyor.
Bu demek oluyor ki, Türkiye şartlarında hayatta kalmaları imkansızdır. Hee şimdi de diyeceksiniz ki, yetişkin meyve veren palmiye nakletsek olur mu, hayır uyum sağlamaz ve kısa süre sonra o da ölebilir. Denenmemiş şeyler üzerinden misal versek de, perşembenin gelişi çarşambadan belli olacağı için sonuç aşikardır.
Bazı arkadaşlar, miami ile alanyayı kıyaslamış, evet miami de kısa süreli don olayları görülmektedir, fakat bu çok kısa, dakikalar süren ve bir saati bile geçmeyen soğuklardır. Dolayısı ile hindistan cevizi bundan pek az hasar görsede bunu tolere edip kısa sürede zararı atlatıp toparlar.
Çok detaya girmeye lüzum yok ama, miamiye bile hindistan cevizlerinin sonradan getirtildiğini ve orada endemik olmadığını iddia eden uzmanlar var. Filmlerden kulağımıza aşinadır, acak genelde Miami ile Hawaii birbiri ile karıştırılır, biraz dikkat...
Zaman zaman kısa süreli soğuklardan, miamide bile zarar gören hatta ölen hindistan cevizleri de kayda geçmiştir. Florida ova olduğu için, grönland esintileri nedeniyle aralık, ocak, şubat da, miamide bile dondurucu soğuklara tanık olabilirsiniz. Gördüğünüz üzere Türkiye buralardan daha fazla risk altındadır, muz bahçelerinin, anamurda nasıl soğuktan yandığını yok olduğunu bir araştırın isterseniz.
Ülkemizde, donlar saatler sürmektedir, bu da palmiye meristem'ini öldürmek için yeterlidir. Kökler için zararlı olan ve yağmurlu soğuk kış mevsimlerini saymıyorum bile...
SONUÇ OLARAK DiYECEĞiM O Ki, KlYlLARA YAKlN BiR KAÇ METRE MESAFENiN BiLE iÇ KESiMLERDEN FARKLl OLABiLECEĞiNi DÜŞÜNMÜYORUM.
|