Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol
mkarin19 arkadaşımı öncelikle verdiği mücadeleden dolayı tebrik ederim
Bu çalışmayı baştan beri takip ettim arkadaşımız çok bilgiye sahip olduğu için müdhale etmek istedim
Bu rda yapılan eksiklik suyun yüksek ec si bitkiye sürekli farklı besin formülasyonu dometes çeşiti denemiş çalışılmış örneklere bakmadan dış kaynaklı formüllere fazla güvenmek ve Amatör açgözlü olur misalinde sık dikim
elinize sağlık yeni çalışmalarınız bekliyoruz
|
Başlangıçta;Florida formülünü düşük Ec li hafif bir formül olduğu için bilinçli olarak uyguladım. Denenmiş formüller uygulandığında suyun ec değeri 5 e yaklaşıyor. Amatör Açgözlü olur konusunda haklısınız.
Arazimiz 6000 m2. Yıllardır amatör olarak her türlü yaz sebzemizi yetiştiriyoruz. 60 ağaç pek çok çeşit meyvemiz var. Ticari olarak meyve v.s hiç satmadık. Kendimiz tüketiyoruz. Sebze fazla olursa kardeşim bunları bazen satarak değerlendiriyor. Bazı Yıllar bahçedeki sebzelerde hoşuma gitmeyen problemlerde
Ziraat mühendisi tanıdıklar, ziraatçi ler v.s. Danıştığımda ya da konu ile ilgili kaynakları okuduğumda Su ec konusunda hiçbir uyarı yapılmadı ve problemin sudan kaynaklanan ileceğini kimse söylemedi. Bu sene topraksız tarımla ilgilenmem pek çok şey öğrenmeme vesile oldu.
Gelelim esas meseleye teknik eleman, mühendis arkadaşlar, özellikle de Kudret TEZEL Hocam bilirler. Sistem nedir tanımını biliriz. Bİrde geri beslemeli sistem vardır. Basitçe geri beslemeli sistemde çıktı kontrol edilir çıkışa göre sistem girişinde düzeltmeler yapılarak çıkış istenilen seviyede tutulur ya da istenilen seviyeye getirilir.
50 m2 sera deneme alanı açık alandaki yetiştiricilikten 1 ay önce başladı. Pek çok deneme yaparak suyumuza uygun gübreleme konusunda bilgiler elde ettim. Her şeyi not aldım. Bu denememde zaten bir beklentim yoktu. Seradaki bitkiler kobay olarak kullanıldı sayılır.
Tecrübeleri açık alanda uyguluyorum. Gayet güzel gelişimler elde ediyoruz.
Serada sıklık ve havasızlıktan hastalık başlangıcı var. Bu zamana kadar böcek ilacı ya da fungusit kullanmadım.
Seradaki domateslerde üst salkım lar daha iri.
2. Resim açık saha domatesler 35 günlük. Sıra arası 150 cm ve kapanmak üzere. Normal hatta geniş dikim aralığı ama süper gelişiyorlar.
Topraksız ya da topraklı tarım konusunda biraz tecrübem oldu ama bu konuları biliyorum iddiasında değilim. Bilgi sürekli gelişir ve bazen değişir. Biliyorum sandığımız şeyler bazen yanlış çıkabilir. Yanlış dediğimiz şeyler doğru çıkabilir. Bu nedenle bu konuda denemek gereklidir. Deneme de bir yıl iyi sonuç elde ettiğimizde ; aynı yöntemle her zaman aynı sonucu elde etmenin garantisi yoktur. Çünki bitkiler canlıdır ve gelişimde pek çok değişken vardır.