Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi  cactusvariegata

Merhabalar, 

Benim de chamaecereus silvestrii variegata cinsi bir kaktüsüm var. Tatil için şehir dışındaydım, sulayıp gitmiştim. Döndüğümde resimlerdeki gibi buldum. Gövdesi tamamen kurumuş, içi boşalmış, kağıt gibi kalmış. Sadece on gün içinde böyle olmuş ama zaten normalde de 7-10 gün arasında suluyordum. Sizce sebebi susuzluk mudur? Asıl önemlisi kurtarma şansım var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olan var mı? 

Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. 

| 

Alt kısım ölmüş. Susuzluktan değil, büyük ihtimalle kök çürümesinden ölmüştür... Bu tip kaktüs üzerine aşılanmış kırmızı ve sarı kaktüsler normalde klorofil içermediklerinden kendi fotosentezini yapamazlar ve bu nedenle yaşayabilmeleri için normal (yeşil) bir kaktüsün üzerine aşılanmaları şarttır... Yalnız sizin üstteki aşılanmış kaktüsünüzde az da olsa yeşillik olduğu görülüyor resimde... Yani aşılanmadan da kendi besinini üretebilir... Alttaki ölmüş ve çürümüş kaktüsü üsttekinden ayırmanız, üstteki kaktüsün dibinde hiç çürük doku bırakmayacak şekilde temizlemeniz (suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz) ve ardından kaktüsün dip kısmına toz tarçın sürmenizi öneririm... Bunun ardından açıkta 2 gün kadar dip kısmının iyice kuruyup kabuk bağlaması için bekletmelisiniz... Sonra uygun bir toprağa, bitki dik duracak kadar bir derinlikte dikin ve sulayın... Kısa sürede köklenecektir... Yavaş yavaş, alıştıra alıştıra aldığı güneş ışığı miktarını arttırırsanız sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.. 
Eğer aşı yapabiliyorsanız başka bir yeşil kaktüsün üzerine aşılamanız da mümkün.. Bu daha garanti olur... 
Tabii bütün bu söylediklerim çürümenin üstteki aşılanmış kaktüse de yayılmamış olması durumunda geçerlidir.. Aksi takdirde yapacak bir şey yok, o da ölür... Ama denemeye değer ve resimden görebildiğim kadarıyla sağlıklı durumda... Bol şans dilerim...