Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilkingokce
Herkese merhaba,
Foruma üye olduğumdan beri sürekli kötü durumdaki bitkilerimi paylaşıyorum. Bu sefer de olumlu bir mesaj paylaşmak istedim. ZZ bitkim çok hızlı çelik veriyor. O yüzden saksısını büyütmeyi düşünüyorum. İnternette araştırırkn şöyle bir cümleye denk geldim. 'Sakkı ve toprak değişimi için en iyi şey sulamayı kesip tüm yaprakların kurumasını beklemektir. Aralık ayı gibi sulamayı kesseniz, bahar ayı gibi kurur. Mayıs ayı gibi yeni toprağa ekebilirsiniz.' Bana hiç mantıklı gelmedi açıkçası, bir tecrübem olmadığı için soruyorum; bu aylarda iki tane yeni sürgün çıkartırken saksı değişimi yapsam sorun olur mu sizce?
Teşekkürler.
|
Mesajınızı az önce gördüm.. Yetiştirdiğim bir bitki olmadığından yetiştirme koşullarını bilmesem de, okuduğunuz öneri gerçekten hiç mantıklı gelmiyor.. Kimse cevap yazmayınca merak edip biraz bakındım internette, genel olarak öneriler şöyle:
1- Saksı değişimini ilkbaharda gerçekleştirin.
2- Yeni saksı eski saksının bir boy büyüğü olsun.
3- Çürümüş rizomlar varsa onları kesip atın.
4- Bitki eski saksıda olduğu hizada gömülmelidir. Yani toprağın seviyesi değişmeyecek şekilde yeni saksıdaki çukura oturtulmalıdır.
5- Yeni saksıya dikildikten sonra iyice sulanıp fazla suyun akmasına izin verilmeli.
6- Dolaylı güneş ışığı alacağı bir konuma yerleştirilip bir ilâ iki haftada bir sulanmalıdır.
Baktığım kaynaklardan biri şu:
https://www.hunker.com/12400592/how-to-repot-a-zz-plant