Cenk Bey merhaba,
Oncelikle cevap verdiginiz icin tesekkur ederim.
1. Ben Bermuda hastasiyim. Ama gelin gorun ki, babam bunu uygun gormus. 85 yasinda ve birsey kabul ettirmek zor. Yapacak birsey yok. Onceki cimler Bermuda idi. Ama artik tutar tarafi kalmamisti. Biograss Ani Etkili Yesillendirici Gubre ile 3 ay idare ediyordum. Ama sonra yine kellesen ve kotulesen yerler oluyordu. Bakalim bu cimlerin omru ne kadar olacak?
2. Cimleri doseyen bahcevan (Ya da her ne ise.Adama ulasamiyorum gunlerdir) bana oyle soyledi. Bir de; bizim burasi kisin sert poyraz yazin da lodos bazen de poyraz ruzgarli aliyor ve herseyi kurutuyor maalesef. Ondan da olmus olabilir.
3. Cimleri dosedikten hemen sonra 12-12-12 gubre atti. Bu zaten bakim gubresiymis. Bir de kisa girerken atacakmis. Bugunlerde gelip kurt ilaci atacak sanirim.
4. Sararan yerler cok vahim degil. Oralari bol suladikca duzeliyor cok da iyi olmasa. 4 karisim cimin aynisindan almak... derken, tohum olarak mi yapilacak?
5. Sulama konusunda emin olamamak bir yana; topragi goremiyorum ki, islak mi kuru mu anlayabileyim. Bir de fotograf yukleyemedigim icin sizlere gosteremiyorum durumu. Yaklasik 20 m uzunlugundaki tarafta, iki ev arasinda cit gorevi goren Kurtbagirlarinin 2 kris onunda 20 m. boyunca (aralikli) 2-3 yerde hafif sararmalar var. Oralara, fiskiye yardimi ile daha fazla su veriyorum. Bir de; bahce egimli maalesef. Hal boyle olunca; yukarisi sulaninca, sanirim, toprak emmeden asagi gidiyor. kenarlarda da (bahettigim) ayni durum soz konusu diye dusunuyorum. Bu yuzden de sarariyor olabilir. Bir de; herkes cok farkli seyler soyluyor. Kimi, sabah 10'a kadar, kimi, ikindiden sonra, hatta gunde 2 kere (sicak ve ruzgar cok olursa) vs.. diyor. Ne zaman sulamak dogrudur? Genelde; aksam; gunes batmaya yakin basliyorum sulamaya. Sabah 6-7 gibi kalmak iskence yaz gunu

Ama mecbursak... Kalkacagiz.. Bu arada; otomatik sulamadaki sprinklerlar cim yuzeyinde degil, yukari dogru yelpaze gibi suladigi icin ilerideki cimleri sulıyor, ortaya cok az su geliyor. Bu sprinklerlarin daha kisa olani ve yuzey sulamasi yapan yok mudur? Değiştirsem keske...
6. Mantar yok. Mantarlar cikiyor (yenen mantar gibi. Baslikli Mantarmis arastiridigim uzere). Minicikler. Bir anda cikip, bir anda kayboluyorlar.

Zaten; her sali biciyorum. uzuyorlar cabukca.
7. Ben, bahcevan birsey yapmadan (en azindan bu sene) gubre atmayi dusunmuyorum. Ugandalar olsa (Bermuda) korkmadan atarim. Ama bunu soyleyecegim kendisine.
8. Demir selalat hic duymamistim. Arastiracagim.
9. Korkumdan, en az 5 gun sulama yapiyorum. Ama 1 sefer fiskiye ile yaparsam geri kalanini, ucunda cesitli sulama alternatifi olan baslikli hortum ucu ile suluyorum. Onda da tercihim yelpaze gibi cikisi olan baslik. Bardak testi de karistirdi kafami. Haftada 4-5 cm doldugunu nasil nalyabilirim ki? Muhtemelen daha coktur.
10. 4 karisim degil 4 mevsim. Ayni nlama mi geliyor? Bahceye aldigim / alacagim malzemeler, epey bir para tuttu / tutuyor / tutacak. Havalandirici belki bahcevanda vardir. Alacagim birsey oldugunu sanmiyorum. Belki ileride.
Eger bu cimlere birsey olursa; aninda Uganda'ya donerim. Bizim burasi icin en dayankli cim cunku. Rulo Bermudanin m² 'si bu cimden daha pahaliymis nedense...
Tum bunlarirn yaninda; bahcemde Leylandiler ve Limon Serviler var. 5 yillik Leylandilerim gayet guzel. Aralarindaki dallarda nadiren kahverengilikler oluyor ama cok sorun degil. Neredeyse 3 m oldular. Ama, gecen sonbahar diktigim Leylandiler henuz cok fazla buyumedi. Boylari su anda 160 civarinda. 4 gun once, hepsinin dibine, 1 avuca yakin 12-12-12 attim vebol suladaim. 2-3 tanesinde kahverengilesme basladi ama vahim degil. Biraz bekleyip, ne olacagini goreyim. Sizin bu konuda tavsiyeniz olur mu? 18-18-18 de kullanilabiliyormus bu tur agaclarda...
En buyuk sorun da; bizim evler ikiz maalesef. Yan komsu, gecen sene, yeni diktigim Leylandilerin 3 tanesini her ne doktuyse kuruttu. Onlari cikartip, yerine limon servileri dikmistim. O kuruyan yere diktigim 3 limon servi de kurudu maalesef. Digerleri cok guzel olmaya basladi. Sanirim, topraga doktugu her ne ise, hala toprakta. Bunu nasil arindiririm diye arastirmalar yapiyorum. Ama emin olmadan da birsey yapmak istemiyorum. Birsey buldum. O da LEONARDIT. Topragi verimli hale getiren mineraloitmis. Topragin yapisini düzenler ve islah eder ve cevreye zarar vermedigi gibi topraktaki mevcut kirlenmeleri giderirmis. Bu konuda da bilgi ve oneriniz varsa, cok sevinirim.
Saygilar...
NOT : Nasil fotograf yukleyecegim konusunda da yardimci olursaniz, sevinirim. Bir siteye yukleyip, oradan paylasim yapmak daha mi kolay oalcak acaba? Belki piksel olarak buyuktur, bu yuzden olmuyordur. Son care; ebatlarini kucultecegim. Ama ugrasmak istemedim 2 gundur
