Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi redcoraldiver
Merhaba,
Ayvalik'taki yazlik evimin bahcesine 4 mevsim rulo cim yaptik yaklasik 2 ay once. Doseme bitince uzerine 12-12-12 gubre atti. Bir de kisin atilacakmis bu gubre. Ilk zamanlar oldukca guzellerdi. Simdi bazi yerlerde cok hafif kararma ve sararmalar oluyor. Yapan kisi kararmalarin yetersiz sulamadan olabilecegini, oralara biraz daha fazla sulama yapmam gerektigini soyledi. Son 1 haftadir cimlerin eski keyfi yok ama cok da kotu degiller.
Ayvalik, nemli ama yazin bir o kadar da sicak. Dolayisiyla ben de aksam yani gunes batmaya baslarken sulamaya basliyorum. Bahcevan oyle yapilmasi gerektigini soyledi cunku. Ama bahce 120 metrekare. Otomatik sulama yaptik ama bahce tamamen kare ya da diktortgen degil. Bazi yerler dar, bazi yerler genis. Hal boyle olunca, sulama yetersiz, eksik kaliyor bazi yerlerde. Ben de cozumu eski usul fiskiye + hortumla yapmaya basladim. Ama bu islem yaklasik 4-5 saatimi aliyor. Gece 1 gibi ancak bitiyor.
Simdi; sorularim soyle :
1. Bu kararma ve sararmalarin onune nasil gecebilirim?
2. Sulama; gercekten sabah erken mi yapilmali? Oyle olursa ogleye dogru baslayan sicaklar, suyu buharlastirmaz mi?
3. Rulo cimlerin oldugu 3 yer neredeyse mukemmele yakin. Ama 2 taraf var ki, keyfimi kaciriyor bu saramalar ve kararmalardan dolayi. Biograss'in ANI ETKILI YESILLENDIRICI GUBRESI'ni bundan onceki Uganda cimlerime uygulardim. Gercekten etkiliydi. Acaba sararan yerlere cok az miktar doksem ise yarar mi? Sararma yogun degil cok cok hafif. Ama gozume takiliyor iste.
4. Bir de son 1 haftadir cimlerin arasindan minik mantarlar cikiyor. Ne yapmam gerek ve neden olur?
Simdiden tesekkurler...
Not : Fotograf yukleyemiyorum. 30 dakika oldu hala hareket yok. Gece laptoptan deneyecegim... Deniyorum olmuyor. Acaba bir siteye yuklsem, URL paylassam. Ama hangi siteden yapabilirim, bilmiyorum... Yardimci olacak arkadaslar varsa, mesaj yazabilir mi?
|
1:Bu hava koşullarında yaşadığınıza göre niye bermuda rulo çim döşetmediniz merak ediyorum. bermuda rulo da tiffany melezi kullanıldığı için tohumdan bermudaya göre cok daha hoş gözüküyor.
2: sulamanın yetersiz olması çimi sarartmaz.
3:ani etkili azot gübreler ne yazıkkı sarartma yapıyor uygulama hatalarından dolayı. atarken avucunuzdan kacan gübre bile sarartmaya sebeb olabilir.
4: sararan yerler geri gelmez ise tek careniz 4 karışım çimin oranını öğrenip aynısından almak ve tekrar ekim yapmaktır.
5: sulama konusunda emin olamıyorsanız toprak iyicene kuruyana kadar bekleyip şok su vermek daha mantıklı. bu şekilde mantar problemlerinin de önüne gecersiniz.
6:mantar problemi için en iyi cözüm çimlerin iyi havalanması için sık kesim programı yapmak ve kısa kesimdir. Eğer kesim aralığını kacırırsanız güneş görmeyen dip kısımlar kararmaya başlayacaktır.
7:Gübre tavsiye olarakta kesinlikle yavaş salınımlı gübrelerden kullanın.Mart ortası nisan başı üre gübresi 120 metre kareye 4 kg 2 haftada bir atabilirsiniz. çünkü çimin alt kısımını güçlendirmek gibi bir probleminiz olmayacaktır.
8: çimin rengini koyulaştırmak için gene demir şelalat kullanabilirsiniz.
9: sulamayı yeterli yapıp yapmadığınızı merak ediyorsanız bardak testi yapabilirsiniz. bardağınız haftada 4-5 cm dolacak şekilde sulamanız gerek.yani haftada 2 defa suluyorsanız bardak 2-2.5 cm dolması gerek.cok sıcak ve rüzgarlı havalarda 1 cm eklemeniz gerekebilir. En ideal sulama hafta 3 kere olmalı.bu şekilde mantarımsı hastalıkların önüne gecebilirsiniz.
10: 4 karşım çim olduğu için havalandırma makinesi almanızda gerekecektir.