Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 29-05-2019, 10:59   #1256
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Dün mesai sonrası bahçeye uğradık eşimle. Ekim sonrası iki kez yağan şiddetli yağmur bizim aldığımız önlemleri dinlememiş. Bu konuda (yukarıda da belirtmiştim) narin olan taze fasulye tohumlarından neredeyse hiç topraktan çıkan yok. Çıkanların da yarısının ilk yaprakları yok, kimisi yenmiş gibi, kimisi bozulmuş gibi. Bu işin ticaretini yapanlara sordum; genel kanı, randımanlı olmaz baştan yap. Biz de bozuk olanların da yanlarına ilaveler yaptık. Ancak baktım toprak kuru, bu haliyle eksek büyük ihtimal çimlenme olmayacak. A101 toprağı (geçen ŞOK unkini denedim çok kötüydü, aklınızda olsun bu senekiler kesinlikle tohum ekmek için kullanılamaz) cocopeat, perlit karışımı hazırladım, güzelce nemlendirdim, avuç içi kadar açtığım çukurlara karışımı doldurdum, tohumları bu karışımların içerisine koydum, üzerini hafif kendi toprağıyla örttüm ve sıkılaştırarak nem kaybını azaltmak için üzerine hafiften bir fiske attım, böylece tohumun nereye ekildiği de belli oldu.

Yukarıda bahsetmiştim bizim organik tarımın katili baba kızın yaptıklarını.. Hadi kayınpeder tamam da bizim hanıma sürekli anlatıyorum halbuki. En son öğrendiğim bilgide bir avuç toprakta dahi milyarlarca organizmanın toprağı organikleştirmek için sürekli çalıştığı yazıyordu. Anlattım, eee n'olmuş dedi. Yav dedim işte atalım diye ısrar ettiğiniz ot ilaçları bu canlıları öldürüyor...Biz sadece gürlerin olduğu yere atacaz dedi. Olmayacak böyle, seneye amele tutacam..

Bu arada çapa makinemiz çalışırken birden durdu. Çapalara çok ot dolanmıştı ondan mı acaba diye temizledim, çalıştırdım bir kaç saniye sonra durdu. Bir daha denedim yine aynı şekilde durdu. Aldığım ustayı aradım, motor boğulmuştur yarım saat dinlendir sonra çalıştır dedi. Dinlendirdim çalıştırdım yine aynı. Bu kez çalıştığım yerin karşısındaki arkadaşı aradım, o da az önceki ustanın eski çırağı; abi yağ müşürü vardır bunlarda, yağ azaldıysa motoru korumak için çalışmasını engeller dedi..İşe bak arkadaş dördüncü kullanımda bozuldu alet..Neyse ben söylenirken hanım çıktı geldi çalıştığı yerden 'oooh dedi biz çalışalım sen burda dalga geç'.. Zaten burnumdan soluyorum, çalışsa çapayla çiğneyip geçecem üzerinden..Çalışmıyor dedim.. 'Benzini bitmiştir' dedi, döndü arkasını gitti..Benzin kattım, çalıştı...

Hân ımın yaptığı temizlik sonrası yedi sekiz ay önce diktiğimiz ortancalar, kekikler ortaya çıktı.

Name:  ortanca temizlik 26.05.2019.jpg
Views: 366
Size:  66.8 KB

Name:  bahçe temizlik 26.05.2019.jpg
Views: 372
Size:  63.2 KB

Geçen sezonda yani yaprakları üzerindeyken yanlış yerde kendiliğinden çıkan ceviz fidanını 'ya tutarsa' diye saksıya dikmiştim. İşte şimdiki hali...

Name:  ceviz.jpg
Views: 393
Size:  40.5 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön