Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 27-05-2019, 10:23   #1255
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Bahçe ekim-dikim çalışmaları sona ermek üzere; ekilmeyen 10 m.kare kadar yer kaldı. Ekim sonrası iki kez yağan yağmur özellikle bakliyat çimlenmelerinde sıkıntı yaratmış gibi duruyor. Haftaya çıkmayan tohumların yerine yenilerini koymamız gerekecek. Mısır tohumlarının yağmur-çamur dinlediği yok, firesiz çıkıyorlar.

@Lonicera nın fideleri hala yerlerine alışma aşamasındalar. Bu tur önüme gelenlerin kök çevresindeki kaymak tabakalarını kırıp hafiften çapaladım.

Çiçeğinin cazibesi olmayan bitkiler genelde rüzgarla tozlanıyor, fındık gibi mesela. Biber, domates gibi sık ektiğimiz sebzelerin ise arılara ihtiyacı var tozlaşmak için. Bildiğimiz arılar haricinde daha düşük sıcaklıklarda ve daha yoğun ziyaretleri ile bu işin esas ustası bumble arıları var biliyorsunuz, vosvos arabalara benzeyen şişman daha koyu göz alıcı renklere sahip, hafiften de ürkütücü, yer altında yaşayan bumble arıları. Bu arılar tüm bahçeleri ziyaret etse de, sizin bahçeye daha fazla uğramalarını ilgilerini çekecek bitkileri ekerek yapabilirsiniz. Bunların başında kolay bulabileceğiniz ayçekirdeği, kekik vs. geliyor. Bu yıl bahçenin batı tarafındaki sınırına komple ayçiçeği ektim, çıkarlarsa görsel olarak ta güzel olacak. Geçen seneye kadar çekirdekleri yabana götürdük desek olacak. Geçen sene de çoğu küflendi gerçi de; biraz unlayıp, tuzlayarak fırında kavurmanın tadına varınca artık zayiat vermek istemiyoruz

Çapa makinamız iş başında; bahçenin kenarındaki bir metreye yaklaşan otları önce sırt tırpanı ile biçtim, tırmıkla otları toparlayıp bir de çapa makinesi ile daldım. İki tur sonunda fena olmadı, ancak ilerleyen dönemde kuruyan toprakta bunun olacağını sanmıyorum. Otları kenarda biriktirip daha sonra kompost yapmayı düşünüyordum ki baktım kayınpeder kızıyla bir olup çöpe atmışlar, organik tarımın önünde engel bu ikisi..

Deneme amaçlı domates aralarındaki yağmur sonrası çıkmak üzere olan otları çapaladım. Makinenin her iki tarafındaki birer bıçağı ve kenara taşmasını engelleyen silindiri çıkardım. Sorunsuzca işlem tamamlandı.

Name:  26.05.2019 çapalama.jpg
Views: 425
Size:  60.5 KB

Name:  26.05.2019 çapalama 1.jpg
Views: 427
Size:  66.8 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön