Naçizane kendi çapında ve kendi ürünleri için solucan gübresi üreten ve düzenli olarak kullanan birisi olarak bu konuda benim de başlangıçtaki tereddütlerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sizler gibi başlangıçta biz de büyükbaş hayvanların gübreleri ile ilgili soru işaretleri taşıdık. Sonrasında araziye çıkan büyükbaşların gübrelerinden faydalanmayı düşündüm. Bu alanda da fark ettim ki maalesef arazilerdeki doğal çıkan çimler de kimyasaldan arındırılmış olamıyor. Yağmurlarla kimyasallar toprağa işliyor. Ve illa ki büyükbaşlar dışarıda otlasa bile bir şekilde otlar yeterli olmuyor ve yem de yiyorlar. Peki büyükbaş gübresi olmadan yolumuza devam edebilir miyiz diye düşündük çay posasını değerlendirmeye karar verdik. Ancak araştırmalarımızda çayların da organik olmadığına kanaat getirdik. Evsel atıklar da organik değil, her yerden kuşatılmış durumdayız. Bir türlü çıkış yolu bulamıyoruz organik birşeyler yapmaya çalışırken her yerden kimyasallarla kuşatılmış durumdayız.
Sonra solucanların beslenmeleri ve kendi kimyasalları üzerine araştırmalarımızı derinleştirmeye karar verdik. Solucanların sölom sıvılarının önemini gördük. Bu sıvının patojenlere karşı oluşturduğu dirençten bahsediliyordu. Aynı zamanda solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda bitkiye yararlı mikroorganizmalar, bakteriler, mantarlar, doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunduğuna dair yazılar okuduk.
Bulunduğumuz yerde büyükbaş hayvanlar yılın önemli bir kısmında hasat edilen buğdayların samanları ile besleniyor, geri kalan kısmında tarladan biçilip getirilen otlar, kendi arazilerindeki mısırlardan yapılan silajlar ve de bir kısmında da hazır yemlerle besleniyor.
Sonra ürettiğimiz gübrelerle yetişen bitkilerle kontrol grupları oluşturduk. Gerek ağaçlarda gerekse tek yıllık bitkilerde ve sebzelerde gerçekten büyük farklılıklar gördük. Gerek ürün verme zamanı, gerek ürün kalitesinde yükselme, ve sonraki dönemlerde başka kimyasallar kullanmadığımız sürece toprağın kimyasallardan arınma sürecine katkı sağlandığını gördük. Kendi çapımızda bu yolda devam etmeye karar verdik.
Yarasa gübresini hiç kullanmadım, etkisini çok merak ettim ancak maliyetini göz önüne aldığımda hep uzak durmak zorunda kaldığım bir ürün. Yakınımda olsa muhakkak denemek ve onun hakkında da fikrim olsun isterdim.
Sonuç olarak, hazır satın alınan solucan gübreleri hakkında çok bir fikrim yok, eğer üretenleri tanıyorsanız bence kullanın gitsin. Çünkü dünya üzerinde kimyasallar hava yoluyla ve yağmurlarla taşındığı sürece tam anlamıyla organik hiçbir ürün olduğunu düşünmüyorum.
|