Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aloe
Çok teşekkürler sayın TCM. Domatesin çiçek tohumlarını bu sabah gördüm çok şükür. Artık az sulamaya başlayacağım. Gerçi bu halleriyle bile yapraklar baygın sanki. Ben suyu alttan çıkmayacak şekilde suluyorum ( yarım litre kadar döküyorum) az mı geliyordu acep.
Sn zekoş'tan aldığım fasülyeleri epeydir çıkmayınca şöyle bir toprağı karıştırdım. İkisi çürümüş maalesef galiba fazla suda kaldı. Biri terse filizlenmiş sanki boğumdan çıkıp toprağa dalmış ve kök yapmış. Diğeri de biraz kafa vermiş ama öyle kaldı büyümüyor. Hemen 2 tohum daha 1 saat kadar ıslatıp gömdüm aynı saksıya çürüyenlerin yerine. İlk resim fasülyenin saksısı.
Gelelim meşhur ıspanaklarıma büyümeye devam tabii. Resimdekilerin ıspanak olmayanlarını bi işaretleyip bana yol gösterirseniz çok sevinirim.
|
Forumdaki birçok başlıkta deneyimlilerin önerdikleri bir yöntem var. Sabah, güneş ısıtmadan, yapraklara bakmak. Bu saatlerde yapraklar aşağı sarkar ise sulanmalı. Ne kadar ve hangi sıklıkla sulanacağı sizin koşullarınıza bağlı. Bahçeye ekenler 2-3 gün aralıklar ile sulayabilir. (Su miktarına, gölge durumuna, toprağın su tutumuna
vb bağlı olarak.) Sizin deneyiminiz koşullarınıza göre olacak. Toprağı ıslak **** kuru değil nemli tutmamız gerekiyor. (Ne kadar nemli olacağı bizim deneyimimize kalıyor

)
Deneyimlilerin çoğunluğu, tohumları nemlendirilmiş kağıt arasında çimlendirdikten sonra ekiyor. Fasulyeler için bile aynı yöntemi deniyorum. İşe yarıyor. Biz acemiler için en büyük sorun, nem oranı ne olmalı ? Deneyimliler parmağını toprağa daldırdıkları anda karar veriyor. Bizim hayalimiz bu.
Öğreninceye kadar, büyük-küçük her tohumu nemli kağıtta çimlendirdikten sonra toprağa ekmekte yarar var. Uç versin, yeterli. Hatayı azaltıyor.
Ispanak olmayanları temizlememek öğrenmenin bir yolu. Bırakın büyüsünler. Ne tür bir bitki ? Nasıl büyüyor ? Şekli ne ya da nasıl? Deneyim böyle ediniliyor. Neleri ayıklayacağımızı öğreniyoruz.
Heyecanı kaybetmeden devam !