Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 15-05-2019, 00:46   #1239
its_just_a_ride
Ağaç Dostu

its_just_a_ride's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Dün gece okuduğum bir yazı tüm gece uyutmadı beni. Konu toprağın hiç sürülmemesi. Yani toprakta oluşan morganizma sisteminin bozulmaması, hatta toprağa örtü olan yabancı otların bile çapalanmaması.
Kendi bahçemi düşündüm hani şu sizin, at olup koşasınızın geldiği görüntü
O görüntüde aslında toprağı öldürdüm ben. Çünkü toprak yağmur **** sulama olmazsa kupkuru oluyor, kuruyan toprakta canlı kalmıyor, canlı kalmayınca ektiğiniz şeyi besleyecek morganizma olmuyor, oysa yabancı otlarla kaplı ve sert toprağı düşünün ne zaman otların arasından toprağa dokunsanız hep nemli hep ıslak. Yani hep yaşam belirtisi var. Belki malç yapmak kesilen otların alternatifidir. Ancak ben bundan sonra tarladaki otları çokta temizlemek niyetinde değilim. Belki ürün alımı biraz düşük olur ancak o kadar su ve gübre ihtiyacı olmaz toprağın.
Güzel bir aydınlanma yaşamışsınız. Doğal sistemlerde çıplak toprak bulmak neredeyse güçtür. Orman çoğunlukla kendi yüzeyini örter (yaprak döküntüsü, yer örtücü türler vs.) ve bu sayede toprak belli bir ısıda ve nemde olur. Toprak sürüldüğünde toprağın besin ağı açısından en aktif tabakası olan üst tabakası zarar görür ve mevcut sistem kendini yenilemek için bir hayli çaba harcar. Bazen de agresif sürme sonucu öncü türlerin yok olmasıyla birlikte toprak yüzeyi çoraklaşır ve ölüm süreci başlar. Kendinize kadar ekiyorsanız şayet olabildiğince malçla ilerlemekte fayda var. Bu malç, malç bitkileriyle de olabilir(kes bırak), öğütülmüş ağaç kabuklarıyla da olabilir veya boylanmış otların biçilmesiyle yapılabilir.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön