Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 14-05-2019, 09:26   #1237
chelik26
Ağaç Dostu

chelik26's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster

Çapa makinesi konusunda da haklısınız, yine ders notlarında (iki yıllık tarım açıköğretim) tarlanın fazla ellenip sürülmesinin doğru olmadığını yazıyor. Hatta hasat sonu kökleri topraktan çıkarmayın suyu tutsun, erozyonu önlesin, gübre olsun vs. vs. Tamam da kıştan bahçede kalan en basitinden mısır köklerini çıkarması dahi kolay olmuyor ve o kökler bir kaç yılda organik atıklara dönüşeceğe de benzemiyor. Sonuç; sisteme fazla müdahale etmemek lazım
Dün gece okuduğum bir yazı tüm gece uyutmadı beni. Konu toprağın hiç sürülmemesi. Yani toprakta oluşan morganizma sisteminin bozulmaması, hatta toprağa örtü olan yabancı otların bile çapalanmaması.
Kendi bahçemi düşündüm hani şu sizin, at olup koşasınızın geldiği görüntü
O görüntüde aslında toprağı öldürdüm ben. Çünkü toprak yağmur **** sulama olmazsa kupkuru oluyor, kuruyan toprakta canlı kalmıyor, canlı kalmayınca ektiğiniz şeyi besleyecek morganizma olmuyor, oysa yabancı otlarla kaplı ve sert toprağı düşünün ne zaman otların arasından toprağa dokunsanız hep nemli hep ıslak. Yani hep yaşam belirtisi var. Belki malç yapmak kesilen otların alternatifidir. Ancak ben bundan sonra tarladaki otları çokta temizlemek niyetinde değilim. Belki ürün alımı biraz düşük olur ancak o kadar su ve gübre ihtiyacı olmaz toprağın.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön