sayın TCM, bir önceki sayfada bahsettiginiz, uzun vadeli tohum saklayabilme/stoklayabilme işlemi için kullandıgınız flakon şişeleri iyi fikir, tınaztepeninde dedigi 65 yıllık çimlenen ve bez içinde saklanan tohumlar durumu ise kurumalarının istenmesi sebebi ile hava almaları durumundan kaynaklanmakta, hava akımı etkisi ile yavaş kuruma ( aynı etki, tohumlar sıcaklıga maruz bırakılarak elde edilemiyor bildigim kadarı ile ), sizinde tohumları nemsiz, gölge ve hava akımı olan bir yerde kurutarak saklamanız halinde çok daha başarılı bir işlem olacagını sanmaktayım..Geçen yıl dolabın termostat bozulması sebebi ile bir kaç kez 4 dereceler civarından -20 ler civarına düşmüş olması, velevki tohumlara kurutma işlemi yapmadı iseniz hücre çeperlerinin donması, tekrar çözülmesi nedeniyle tohumlara sanırım zarar vermiştir, forumun Norveçteki svalbard kıyamet tohum bankası tarzı bir işe girmesi durumu sizin cesur atılımınızla hızlanacak, fikir vücut bulmaya başlayacaktır umarım, bu zorlu işin gaz verme kısmını ben üstlenebilirim diye düşünmekteyim..Takılmalqarıma karşın, hoşgörünüz için şimdiden teşekkür ederim..
Damla sulama kısmı konusundaki fikirlerim ise şöyle; damla sulama eyidir..Neyse şaka bir yana, vahşi sulamaya göre çok daha medeni, gelişmiş, uygar bir iş, adı üstünde birisi vahşi, digeri vahşi degil..Fidelerinizin her iki tarafından geçirme gerekliligi olmadıgını düşünüyorum, ve ne yaparsanız yapın kökün dibine koydugunuz delik illa oynuyor, hep yerinde kalamıyor, çok uzaga gitmedi ise sulamayada kötü bir etkisi olmuyor..Damla sulama işinde dikkat etmeniz gereken konu iyi marka bir boru alın, deliklerde tıkanma **** içindeki parçanın dönerek deligi kapatma durumu olmasın, en önemli hususta bence delik aralarının mesafesi, piyasadaki borularda genellikle delik araları 40 cm olsada, farklı aralıklarla üretilen sulama boruları var, **** deliksiz boru alıp ona minik musluklar takacaksınız, ben musluklu tiplerden yeterli verimi alamadım, sabit delikli boruların deliklerini kapatıp kendi istediginiz aralıkta delik bırakabilmek için istemediginiz delikleri elektrikçi bantıyla kapatabiliyorsunuz, fidelerin her iki tarafından boru geçirmenin çok işe yarar bir yöntem oldugunu düşünmüyorum, size verilen bilgide topragın kaymaklaşarak suyun üstünden akmasına sebep oldugu beyanı hatalı, helede egimli bir zeminde degilseniz toprak her şekilde ıslanmakta, egimli zeminde ise bir miktar su toprak üstünden degil ama boru boyunca egimle akıyor, borunun ilk topraga degdigi yeri ıslatıyor, boruları fide dibine yakın bu borulara özel yapılmış 1 karışlık kazıklar var, onlarla sbitleyin **** aynı işi bir şekilde yapın..İzmirde ufak sebze yatagı alanında boruları topragın üstünden geçiriyorum, Eskişehirde ise topraga boruları gömerek sulama yapıyorum.....Şu yakışıklı çapa makinesini topragın üst 15-20 santimlik kısmını herç-ü merç etmek için çok sık kullanmamanızı öneriyorum.bazı kitaplarda iri belleme öneriliyor ama makine ile tamamen alt üst etmek önerilmiyor ( bogazlara yapılan çapa ile karıştırılmasın, çapa tamamen istenen bir uygulamadır, 2 çapa=1 su mottoso yani )..Neyse sizi daha çok sıkmadan yazıma son veriyorum, kolaylıklar dilerim..
Hamiş; imla hatalarımı lütfen affediniz..
|