Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 09-05-2019, 08:53   #1223
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bilgi için çok sağolun, boruları oynatmayacaz o anlaşıldı.. Bitki kök çevresi çapalama elle yapılacak mecburen o da tamam. Sıra aralarını ot basmasın diye çapalamayalım mı, ne kadar sulanmasa da otlanıyor aralar. Hele yaylada çiğ de çok olduğu için bir ay sonra yerden biten ot iki aydır yerde duran fasulyeyi geçiyor. Gerçi elimde misinalı ot biçme makinesi de var, onunla da yapabilirim, zaten yer oturup da sertleşinde çapa makinesinin iş yapacağını sanmıyorum.

Ben bir kaç kişiye daha sorayım fidelerin etrafından tek mi çift mi boru geçireceğimizi.
Ot sorunu bulunduğum bölgede de fena halde var. Her ay başkası çıkıyor. Her yağmurda değişik bir tür toprağı sarıyor. Sıklığına inanamıyorum. Diktiğim bitkiler otlar kadar hızlı büyüse yazın iki ürün almak işten bile değil
Toprağı ıslatıp, kökünden çıkarmaya çalışıyorum. (25 m² olunca uğraşabiliyorum.) Fideler büyünce biçme makinası araya giremiyor. Küçük tip ot biçme makinası aldım ama ot gövdesi kalınlaşınca işe yaramaz oluyor.
Uzun saplı çapa biraz işe yarıyor.
Bahçenin ekmediğim yerinde papatyalar dışındaki otları yolarak, papatyanın hakim olmasını sağladım. Yazın suluyorum. Hem papatya tarlası gibi oluyor hemde diğer otların çoğalmasını engelliyor.
Otlar ve böcekler toprağın sahibi. Bizim gibi mültecilere sıcak davranmıyorlar.
Sayın M. Gündoğan'a hak veriyorum. Damla sulama kullanırken boğaz doldurmaya gerek kalmadığını düşünüyorum. Bu nedenle tepeler zorluk yaratır. (Acemi fikridir. Yanlışsa düzeltin, lütfen)
Damlamanın aktığı yerler killi toprakta kaymak tabaka oluşturabilir. Bahçemin bir bölümündeki toprak killi. O bölgedeki bitkilere süzgeçli sulama yapsam da toprak katılaşıyor. İki sulamada bir çapa gerekiyor. Damlama için aynı sonuç olabilir.
Toprağa gömmek, sert boru için kullanılabiliyor. Ancak "delikleri tıkar mı" diye kuşkum var. Diğer yandan, bitkiler gölgeleyemezse, güneş altında 60°C a kadar ısınır. Belki geçer. Boru sertleşerek yıpranır. Açıkta kalan yerleri gömmeyi düşünüyorum. "Çapalarken ne olur diye" kaygılanıyorum. Oluruna bıraksak daha kolay olacak gibi. Deneyelim, görelim.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön