Damlama sulama konusunu epey araştırdım ama henüz deniyorum. Bitki gövdesinin 10 cm açığına su verilmesi öneriliyor. (Ziraatçilerin önerileri. Farklı aklıbaşında öneri görmedim.) Seracıların uygulamalarını incelediğim zaman gördüğüm, sıraya tek boru şeklinde. Bitkinin iki tarafına da döşemek akla yakın geliyor. (Neden tek tarafa döşediklerini anlamadım. ) Düzenli sulama sonucunda toprak geniş bölgede nemli kaldığı için tek taraflı kullanılıyor olabilir. (Malzeme satıcılarının önerisi de tek taraf.) Bu durumda tek taraflı denemeyi düşünüyorum. Yerim küçük ve nem ölçerim var. Sonuçları paylaşırım.
Damlama borularının su dolu iken hareket ettirilmesi önerilmiyor. Yumuşak tip borularda damlama deliklerinin yönü değişmesin isteniyor.
Sert tip borularda da aynı sorun yok denemez. Sert borularda yer değiştirirken kırılma katlanma riski var. Boruları oynattıktan sonra tekrar yerine getirmek daha zor olur. Uzun hatlarda getirilemez de denebilir.
Damlama borularını yerleştirirken (sizin gibi iki sıralı dikimlerde) İki bitkinin arasına gelecek şekilde yerleştiriyorlar.
Çapalamayı elle yapıyorlardı. Borulara dokunmadan. Bitkilerin arasındaki 80 cm nin çapalanması neden dolayı önemli ? (Bilmediğim için soruyorum. Sulamayı, o bölge çapalanmadan yapabiliyor(muşuz) uz. ) 80 cm aralıkta 70 cm lik çapalama bıçağı çok riskli olur. Makine farklı sertlikte toprakla karşılaştığında sağa sola yalpalıyor. Hakim olabilecek misiniz ? Sorun bu.
Kolaylıklar.
|