View Single Post
Eski 27-09-2007, 21:49   #76
Lotus_1071
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: Kızılcahamam
Mesajlar: 29
Sabır Allahım Sabır

Arkadaşlar mavi ladin yetiştirmeyi hiç tavsiye etmem...

Yıllar önce bi mavi ladin gördüm,vuruldum , yerimde müsait, hemen bu işe kendimi kaptırdım yıllardır bu işi hobi olarak yaptım belki 20 000 tohum ektim ,
bu işin, bir kaç kişi de olsa uzmanlarıyla, hocalarıyla, Orman bakanlığı Fidanlıklarıyla, devamlı görüştüm vs vs yıllarca bu işe vakit harcadım ... sonuç:
Bu ağaç Türkiyede çok az yerde yetişebilir ve bu ağacın mürüvetini görmeye ömrünüz yetmez.. yüksek rakımların ve nemli ortamların ağacı. Aksi taktirde normalden daha yavaş büyüyor ve kritik bir durumda yaşamını sürdürüyor, rüzgar, ışık, ısı ve nem oranlarındaki değişikliklere çok hassas tepki veriyor. Saksıdayken bile yerini değiştirdiğinizde ağaç şaşırma dediğimiz tepkileri veriyor, küçük bir durumda hemen kuruma belirtisi gösteriyor.Düşük rakımlarda bebekten farkı yok.
En az rakımın 900 metre olması gerekiyor
Tohumdan üretim yapılacaksa, mutlaka aşı uygulanmalı yoksa ilerki yaşlarda (15-18 yıl sonra )baskın kromozon denilen genetik değişime uğruyor. berbat bi gri renk alıyor (çocukken kızıl saçlı bir çocuğun yirmili yaşlarda kumrala dönüşmesi gibi )
bu ağaç'ın adı PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA .dünyada birtek yerde oluyor, almanya hollanda sınırında Münihe 600 km uzaklıkta jadalog da küçük bir özel ormanda yetişiyor. Bu ormanın sahibi alman aile 400 yıldır bu işi yapıyomuş Arı mavi ladin ırkı yalnız bunların yetiştirdiği ağaçlar bilmem gördünüzmü ama rengi inanmıyacaksınız ama çivit mavisi (parlement sigara paketinin üstündeki maviyi düşünün )


Düzenleyen Lotus_1071 : 28-09-2007 saat 01:06
Lotus_1071 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön