Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aloe
Dün gece domates fidelerimi kalıcı yerine aldım. Burda ojuduğum yöntemle yapmayı düşünüyorum. Şöyle ki saksıyı tam değil gübreleme zamanı geldikçe 3 kerede doldurun diyordu. Böylece domates daha bereketli ürün verir. Yanlız ben deneyimsiz olduğum için 3 yerine 2 yapmaya karar verdim. Ama şimdi saksıya bakıyorum da 2yi bile beceremicem galiba diyorum.
Bir de aynı saksıya karanfil tohumu atıcam( hatırlarsanız karanfili fide yapmak için ekmiş ama başaramamıştım) Eee 2.toprak dolunca onlara ne olacak? Aklım çok karıştı tavsiyelerinize ihtiyacım var.
|
Sayın Aloe merhaba,
Saksıyı 3 kerede doldurmak için başlangıç toprağını çok fazla doldurmuşsunuz. En fazla 3/1 kadarını doldurup fidelerinizi o şekilde dikecektiniz. Daha sonra da bitki yükseldikçe boğazlama yapmanız gerekiyordu. Bu durumda bu işlemi yapmanız pek mümkün görünmüyor.
Yanlış bilmiyorsam boğazlama işlemi bitki gövdesini desteklemek ve saksıda yetiştirilen ancak çapa isteyen bitkilerin, besini çapalama yapmadan eşit olarak alması amacıyla yapılıyor. Yani, bitki, hem boğazlama yaptığınız bölgede yükselttiğiniz toprak ile destekleniyor ve hem de bu bölgeden yeni kökler çıkararak oradaki besini daha homojen bir şekilde alıyor. Bu nedenle, boğazlama yapmak yerine bitkinizi sağlam şekilde askıya almanız ve bitkinizi gübre şerbeti ile sulamanız da aynı işlevi görecektir diye düşünüyorum.
Kolaylıklar dilerim