Geçen hafta damlama malzemelerini aldım. Satıcı 'madem zevk için yapıyorsun filtre de al rahatın kaçmasın' deyince, 'hay hay' dedim, adam sigarayı bırakmakla bırakamamak arasında gidip geldiği ve nikotin sakızlarını çifter çifter ağzına attığı için zıddına gitmedim. Bir top 16 mm. 20 şer cm. aralıklı delikli boru verdi. Fide araları en az 40 ar cm. olur deliksiz ver ben kafama göre deleyim, aradaki çeşmeler boşa akmasın dediysem de 'aksın güzel olur, kendinden delikliler daha iyidir' deyip bi sigara yaktı.
Bu arada bir de Weima 1000 N 6,5 beygir benzinli çapa makinesi aldım, satıcı ilave arık açmak için tekli pulluk verdi. Çapalama genişliği 105 cm. ve 70 e indirilebiliyor.
Satıcı 20 cm. delikli boru vermekle haklı mı bilmiyorum ama netten bulduğum bilgilerle; damlama deliklerinin ağızları direk kök dibine denk gelmemeli. Aynı ağaçlarda olduğu gibi köklerin gittiği yerlere denk getirilmesi daha mantıklı ki o bölgeler de köklerin 10 ar cm. yanları. Dolayısıyla her sıranın yaklaşık 10 cm. önünden ve arkasından iki boru geçirerek sulamak kök gelişiminin daha iyi olması ve hastalık riskinin azalması için daha mantıklı gibi.
Damlamaları böyle yapınca sıraların arasını birer metre bırakmakta fayda olacak. Sağlı sollu 10 ar cm. boşluğa çıkınca iki boru arası 80 cm. kalacak ki çapa makinesinin 70 cm. i ile sıraların aralarını sağa sola zarar vermeden (sanırım) rahatlıkla çapalayabilirim. Dikimden sonra da tekli pulluk ile boğaz doldurmalarını yapabileceğimi sanıyorum.
Yanıldığım nokta var ise anlatırsanız sevinirim..
|