Forumda başlığını göremeyince açmak bana nasip oldu.
Bilimsel adı Dimocarpus Longan olan bu nimet liçi ve rambutan ile birlikte sapindaceae ailesinden ve bence içlerinde en lezzetlisi ama nedense diğer kuzenleri kadar ünlü değil.
Longan sözcüğünün anlamı ejderha gözü demek. Kolayca soyulan kabuklarının altındaki yarı saydam etli kısmı ve siyah renkli çekirdeği, meyveyi yetiştiren Asyalıların bir miktar hayal gücü ile birleşince bu meyvenin ejder gözü olarak adlandırılmasına neden olmuş.
Neden sadece göz meyvesi değil de ejderha gözü? Sanırım Asyalıların hayal ettiği ejderhaların irisleri diğer sürüngenler gibi çizgi değil yuvarlak biçimde ve ciddi katarakt problemleri var.
Lezzetli bir kere. Kurutulup tüketilebiliyor. İri bir kiraz büyüklüğünde olduğundan hoşaf ve komposto gibi sevdiğimiz tatlıların yapımında, reçel yapımında kullanılabilecek bir meyve. Meyveyi tutan dalları kesilerek hasat ediliyor böylece müşteri için pazarda sunumu güzel ve satın alması kolay oluyor.
Pazarda longan meyvesi.
Kurutulmuş longan meyvesi.
Türkiye'de longan yetiştirmek de diğer kuzenlerine göre daha kolay çünkü soğuğa karşı daha dayanıklı.
Bütün bunlar longanın Türkiye'de yetiştirilip ekonomik bir değer oluşturabileceği anlamına geliyor. Bence Türk çiftçisi muzu, avokadoyu, kiviyi yerlileştirdiği gibi bu meyveyi de yerlileştirebilir ve Türk insanının beğenisine sunabilir. Türk insanı longanı severek tüketecek, damak tadını renklendirecektir.
Longan ağacı. Gerçekçi olalım bizim yetiştirdiklerimiz böyle olmayacak.
Bu da benim longan ağacım. Dışarıda saksıda geçirdiği iki yılın ardından kasımda toprakla buluştu. Nisan ayından itibaren hızla büyümeye başladı mayıs ayı başında da durumu bu şekilde.