View Single Post
Eski 30-04-2019, 10:31   #2428
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhany Mesajı Göster
Merhaba, bu sene 3 dekar arazide 150 ağaç Trilye fidanı diktim. Manisa'da. Kasım'da diktiğim için erken donlardan da etkilendik ve sürgünlerde kırılma ve kuruma, dolayısıyla azalma oldu. Yani bir ağaçta misal 7-8 dal varsa 3-4 dal kaldı ve zayıf görünümlü birer fidana dönüştüler . Arazi ova'da. Damlama var. Fidanlarımızın tekrar bol sürgün vermesi ve dolgun bir görünüme kavuşması için şimdi ve yaz boyunca ne yapmam gerekir acaba?
Fidanları toparlamaktan ziyade zeytin ağacı gibi uzun ömürlü bir ağacın plantasyonunda dikim aralıklarını da çözmeniz gerekecek. Bizim dört dekardaki 120 ağaç dahi çok sık ve hem ağaçları, hem de beni her türlü aşamada zorluyor.

Hangi düzende diktiğinizi bilmiyorum ama birini almak, sıradakini bırakmak, sonrakini almak yoluyla bir şekilde yarıya indirirseniz uzun vadede ağaçlarla birlikte siz de rahat edersiniz. Veya bir ara yol olarak üç beş sene bu haliyle baktıktan sonra aynı mantıkla uygun mevsim fidanları sökerek başka bir yere dikebilirsiniz (Tabii ki gerekli budamaları ve dikim yöntemlerini usulünce yaparak).


Trilye çeşidi için sulama faydalı olur ama fidanlar kendilerini kurtardıktan sonra sık aralıklarla sulama yapmak yerine seyrek ama daha yoğun miktarda yapmak tercih edilebilir. Aksi takdirde köklenme büyük oranda yüzeye yakın gelişir ve sulama aksatıldığında bu köklere bağlı gelişen dallarda olumsuz etkilenmeler hızlıca meydana gelir. "Zeytini suya alıştırmayın" derler; nedeni bu.

Melih Bey'in de dediği gibi azotlu gübreler sürgün ve yaprakları teşvik eder ama az miktarda kullanmakta fayda var. Bölgenizde don zararı oluyorsa azottan dolayı hızlı gelişen sürgünlerdeki zararlanma yavaş gelişenlere göre fazla olabilir.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön