KALICI ISPANAK (güreri)
Çok yıllıktır. Tohumlar nisan, mayıs, haziran, temmuz aylarında ekilir. Tohumu 1gün suda bekletin. 1litrelik uzun saksıya 6tohum ekilir. Uygun toprak ve hava şartlarında direkt toprağa atılmalıdır. 1x1,5 mt bir yere ekilirse bir yılı aşkın evin hatta komşuların ihtiyacını karşılar.Yer konusunda hassas değildir. Güneş, gölge farketmez. Gölgede sapları daha uzun, yaprakları daha küçük olurmuş
Kolay çimlenen tohumlar kısa sürede her kökten bir çok yaprak verir. ihtiyacınız olmasa bile fazla büyüyen dış yaprakları dipten kopartın. Böylece bitki sürekli taze yaprak üretmeye teşvik edilmiş olur. Yaprakları topladıkça daha çok yaprak verir. İlkbaharda tohumdan ekildiğinde ertesi sene Mayıs ayına kadar kış dahil sürekli yaprak alınabilir. Ertesi sene Mayısta tohuma kalkar. Tohumları Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşır.
Tohumu ektikten 20 gün sonra yemeğini yapmaya başlarmışız. Hafif etli ve çok lezzetli yapraklarından her türlü yemeği yapabilirsiniz.Taze yaprakları besleyici ve lezizdir. Pazı olarak bilinen bitki ile çok yakın akrabadır. Yapraklar çok çeşitli şekillerde, ıspanak yerine, kavrularak, börek, pide vs. içinde, yaprak sarmalarında vs. kullanılabilir. Ispanak yapraklarındaki dişleri gıcırgıcır yapan ağızda kalan kekremsi tad bu yapraklarda yoktur. Çok taze yaprakları çiğ de yenebilir. Yumurtalısı nefis oluyor. (Bu paragraf sn. meyveli tepeden alıntıdır.)
EK BİLGİ:İçindeki okzalik asit nedeniyle müshil etkisi vardır.
Bünyesindeki Demir ve kalsiyum miktarı yüksektir.
Okzalik asit kalsiyumu bağlayarak kalsiyum okzalat haline çevirir. Bu da vücut tarafından alınamaz.
Demiri de bağlar.
Bu nedenle ıspanak C vitaminince zengin yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir.
Düzenleyen aloe : 28-04-2019 saat 23:19
|