View Single Post
Eski 13-04-2019, 03:38   #271
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YRKaktüs Mesajı Göster
Bir sey daha sorabilirmiyim 256. Cevaptaki ikinci resimde en basta bulunan bol yavrulu olan kaktusun cinsi nedir nasil cogaltabilirim ve bu kaktus cicek verirmk
Bahsettiğiniz resimdeki kaktüs bir mammillaria türü... Evet, iyi güneş görürse çiçek verir... Mammillaria'lar darbelere, ezilmelere, yaralanmalara karşı hassas bitkiler... Çıkıntıları oldukça gevrek ve kolayca kırılıyor ya da eziliyor... Ezilen kısım çürüdüğünde tüm kaktüsün kolayca çürütüp ölmesine yol açabiliyor... Çoğaltılması yavruların ayrılması yoluyla gerçekleştiriliyor, ancak ayırmak bu çıkıntılardan ve bitkinin gevrek yapısından ötürü çoğu kaktüse göre zor...
Ben çok dikkatlice (ve biraz da zahmetlice) birçok kez ayırıp köklendirdim...
Bazı mammillaria'lar ana gövdeden çok kolay ayrılıyor, ama sizdeki tür bu şekilde değil... Çekerek ya da çevirerek ayırmaya çalışırsanız muhtemelen yukarıda bahsettiğim hasarlar oluşacaktır... Ben temiz ve çok keskin (tercihen de tırtıklı) bir bıçakla gövdeyi ve yavruyu (dalı) hiç sarsmamaya çalışarak tam birleşme yerinden kesiyorum... Kesik yüzeye toz tarçın serpebilirsiniz, bakteri ve mantarları öldürüyor... Ardından birkaç gün kesik yerin kuruması için sıcak aydınlık bir yerde açıkta tutuyorum... Sonrası kolay, uygun bir toprağa bitkinin alt 1/3 ya da 1/4'lük kısmı gömülü olacak şekilde dikeceksiniz.. Toprağı sıkıştırırken de bitkinin dokularını ezmemeye dikkat etmelisiniz... Bitkiyi oynatmadan, sarsmadan normal kaktüs bakımını yapın, o köklenecektir... Belki deneme amaçlı olarak bir dalla başlamak iyi bir fikir olabilir... O resimdeki dalların hepsi köklendirilip yeni bir bitki olarak yetiştirilebilir, ama çok küçükleri değil, büyükçe olanları tercih ederseniz tutturma şansınız daha fazla olur... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön