View Single Post
Eski 10-04-2019, 09:40   #6
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 733
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Bir gün aspirinli suda beklettiğim domates ve frenk üzümü tohumlarını bu yöntemle çimlendirmeye aldım. Daha sonra oluşturduğum ruloları içinde tarım perliti bulunan kutunun içine yerleştirdim. Rulo yapım aşamasında ve sonrasında sprey ile nemlendirdim. Benim için oldukça yeterli miktarın fazlalarını (bir cins domates ve frenk üzümü tohumlarını) da direkt perlitin içine dağıttım.
Bu yöntemi denedim. Torf ile beceremediğim patlıcan tohumu çimlendirmeyi % 100 çimlenme oranı ile başardım. Yöntem ile ilgili gördüğüm sorunlar var. (Ben ruloyu altına ıslak kağıt havlu yerleştirerek, kapaklı yoğurt kabına koymuştum.)
Tohumları üstten 3 cm kadar uzaklaştırarak yerleştiriyoruz. Tohumdan aşağı doğru kazık kök görünümünde köklenme oluyor. Tohumdan yukarı doğru yapışık gibi duran kotiledonlar büyüyor. Ancak çok ince bir gövde oluşuyor. Eğer boyları uzarsa (yaprakların çıktığını gördüğünüz zaman uzamış oluyor) torfa dikim sırasında eğilip bükülmeler oluyor.
Rulodan çıkışı gördüm.
Name:  Rulo-cim.jpg
Views: 352
Size:  43.3 KB

Toprak karışımına aktardım. Kök 1 cm derinde. Gövde yaprakları taşıyamıyor.
Name:  Torf-cim.jpg
Views: 348
Size:  66.0 KB

Birkaç gün sonra
Name:  Torf-cim-1.jpg
Views: 401
Size:  16.2 KB

Bir hafta sonra
Name:  Torf-cim-2.jpg
Views: 334
Size:  67.1 KB

Son resimde, ön taraftaki fide boynunu büküp yatmıştı. Kendini toparlıyor ama eğri boyunlu olarak büyüyor. Arka sağdakini çubukla destekliyorum. Çünkü kendini taşımak için soldaki fideye yaslandı. Onu da eğdi. Ayakta kaldıkları için sağdakini destekledim. Soldakini de destekleyeceğim.
Resimler kotiledonlar dışarı çıktıktan sonra olanlar. Bunları gördüğüm zaman ruloyu açtım. Dışarı çıkamamış olanlar vardı. Onları da toprağa aldım. Yukarıdaki fidelerden iyi durumda ve dik gelişiyorlar. (Boyları 1-2 cm kısa idi.)

Tek denemem var. Genelleyemem. Arada kontrol edip, yapraklar dışarı çıkmadan torfa aktarmak daha iyi sonuç veriyor. (Rulonun içinde iken, yaprak tohumdan 1-2 cm uzaklaştığında) Kök uzunluğu ile yapraklı bölümün uzunluğu yaklaşık eşit oluyor.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön