View Single Post
Eski 08-04-2019, 19:46   #443
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüsbakımı Mesajı Göster
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Çürüme varsa temizlemem gerekmiyor mu? Birkaç yorumda öyle okumuştum. Ve benim kaktüslerimde de yumuşamalar var, çürümüş olabileceğini düşünüyorum maalesef Pencere önünde direkt güneş görmeleri bu hale gelmelerine neden olmuş olabilir mi?
Çürüme durumundaki yumuşama çok belirgindir... Buzlukta unutulmuş bir salatalığın çözündüğündeki yumuşaması gibi tamamen sıvılaşma olur.. O gibi durumlarda çürüme çok yayılmamışsa ve kaktüs yeterince büyükse ve şekli/yapısı elveriyorsa o sıvılaşmış çürük kısmı iyice temizleyip, ardından kesik yüzeyi iyice kurutarak kaktüsün kurtarılması mümkün olabiliyor... Ama bu şekilde bir durum yoksa kaktüsünüzün yumuşayıp yumuşamadığını sıkarak kontrol ederseniz bu kez sizin dokuları ezerek çürümeye yol açma riskiniz var... Bence buna hiç girişmeyin, mevcut şartlarda uygun bakımla kurtarmaya çalışın...

Güneş o tür bir çürümeye asla yol açmaz... Kaktüs ve sukulentlerde güneşle ilgili tek sorun şu ki, uzun süre az güneş aldığı bir konumda tutulan kaktüs ve sukulentler birden yoğun güneş aldıkları bir konuma taşınırlarsa yüzeylerinde güneş yanıkları oluşuyor... Bir iki hafta sonra güneşe adapte oluyorlar, ama o yüzeydeki yanıklar kabuk şeklinde kalıyor... Sizin bitkilerinizdeki durumun bununla ilgisi olmadığı görülüyor resimlerde...

Açıklamaya çalıştığım gibi, uygun saksı ve toprağa dikerek ve bitkilerinizi hiç oynatmadan sarsmadan aynı yerde bakımlarına devam edin... Soğuğa ve hava cereyanına maruz kalmamasına da dikkat edin... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön