Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeatg
Arkadaşlar yeni katıldım aranıza hepinize kolay gelsin,
Ben hobi olarak 4 tane ceviz fidanı dikmek istiyorum,
Dikmek istediğim yer Kayseri ili 1200 rakım civarı, bahçe 2 dönüm kadar yalnız çeşitli ağaçlar mevcut( elma, kayısı vb), su sıkıntısı yok,
Şimdi soru olarak sizce;
1-Hangi tip ceviz dikmeliyim,
2-Ağaçları bahçenin farklı yerlerine diksem sorun olur mu?
3-Farklı ağaçlarla ceviz fidanının büyümesinde bir sıkıntı olur mu?
4-Açık uçlu kök şürü tüp kök arasında bir fark var mı?
5-Satılan fidanlar aşılı olarak mı geliyor?
6-Her ağaç için bir de tozlayıcı dikmek mecburi mi?
Teşekkürler şimdiden.
|
Bildiğim soruları cevaplayayım:
1- Rakım yüksek, iklim koşulları ne gerektirir ben bilemiyorum maalesef. Cins seçimi ile ilgili çok fazla bilgi var forumlarda, biraz araştırma yapabilirsiniz.
2- Cevizde belirli dikim aralıkları var, kendi stratejinize göre aralık belirlemelisiniz. Ama birbirlerinden çok uzak olsun diye soruyorsanız, tozlayıcı ağaçlar birbirlerine yakın olduğu sürece sıkıntı olmaz
3- Zannediyorum dikim aralıklarına uyulduğu sürece sıkıntı olmaz.
Fakat net bilgim yok bu konuda.
4- Açık kök fidanlar ağaçların uyku döneminde dikilir(Kasım-Mart arası gibi). Tüplü fidanları ise istediğiniz zaman dikebilirsiniz, Haziran'da dahi.. Açık köklü fidanların yeni toprağa alışması tüplülere göre biraz daha zor oluyor diye biliyorum, emin değilim. Başka bi fark var mı bilemiyorum.
5- Sertifikalı olarak satılanların hepsi aşılıdır. Aşısız fidan satışı var mı bilmiyorum, ben rastlamadım.
6- Her ağaç için 1 tozlayıcıya hiç gerek yok. Hatta aşırı yüksek miktarda tozlayıcı bulundurmanın zararlı olduğunu belirtenler var. Tozlayıcı miktarı, esas fidan miktarınızın %5-10'u kadardır. Yani örnek vermek gerekirse diktiğiniz 100 adet chandler fidan için 5-10 adet de tozlayıcı dikmeniz gerekmektedir. Fakat bu tozlayıcılar arazinize dağılmış olması gerekir. Tüm ağaçlarınızın tozlayıcılardan faydalanabiliyor olması gerekir.
Sizin durumunuzun özel olduğunu, birkaç adet dikmeyi düşündüğünüzü cevapları yazdıktan sonra farkettim
Sizin durumunuzda, 3 esas çeşit fidan + 1 tozlayıcı dikerseniz sorun olmaz. Fakat ağaçlar çok farklı yerlere dikilecekse farklı yerlerdeki fidanların yanlarında 1 adet de tozlayıcı olmalı.