Tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımızın yönlendirmeleriyle bugün itibarıyla geldiğim noktayı ve kaygılarımı paylaşmak istiyorum.
Mevcut Durum;
Öncelikle destekleriniz için sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Fidelerimin mevcut durumları ve gövdelerinin inceliği sebebiyle önceki mesajlarımda yapılan tavsiyeleri yerine getirerek fidelerimi seyreltip, daha büyük viyollere transfer ederek boylarını torfa biraz daha fazla gömdüm.
Kaygılarım;
Nisan ayına girmiş bulunuyoruz ve Nisan’ın 3. Haftası itibarı ile toprağa ekim yapmayı düşünüyorum ancak, o zaman kadar izlemem gereken yol hakkında çekincelerim var.
1- Sulama. Sulama ile ilgili toprak kurumasın diye hergün spreyleme yaparak toprağını ıslatıyorum. Bu şekilde devam etmelimiyim? Hayır ise bu süreci nasıl yönetmeliyim?
2- Dış hava ortamına alıştırma. Şuan halen evimin içinde duruyor fidelerim, ne zaman ve nasıl dışarıya almamı tavsiye edersiniz? (Balkonum direk güneş ışığı alıyor. Rüzgar ve hava koşullarından dolayı bu zamana kadar çıkarmamıştım.)
3- Ek yapılabilecekler. Gündüz zaten cam kenarında duran fidelermi akşam saat 23:00’ a kadar ışıkları açık bırakarak ışıktan faydalandırmaya çalışıyorum, çünkü ışığa doğru yöneldiklerini gördüğüm için ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Sizce bu doğru mu? Yapılması gereken (Gübreleme vs.) başka işlemler var mı?
4- Toprağa alma. Nisan’ın 3. Haftası gelip çattığında fiderin durumu ne olursa olsun toprağa almalımıyım? Eğer evet ise aldıktan sonra yapmam gerekenler nelerdir?
Okumuş olduğunuz gibi konu hakkında fazlaca endişem bulunuyor, yardımlarınızı bekliyor ve şimdiden tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Aşağıda fidelerimin şuanki durumlarını da paylaşıyorum.
Saygılarımla.