View Single Post
Eski 26-03-2019, 21:37   #146
shagdiy
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-12-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa Mesajı Göster
Yüksek kireç için bol bol ham leonardit ve ,solucan gübresi gerekli...Amonyum sulfat şart...yüksek kireç ve ph nedeniyle..hem kukurt de var içinde...siz önce detay verin...
Sayın Feijoa öncelikle teşekkür ederim.

Kıyas olması açısından, Köyümüzde 9 yaşında chandlerceviz bahçesi olan bir abi var. Kendisi bu sene 8 ton ceviz hasat etti. Köyümüz güneye bakan ve çok rüzgar alan bir yer. Don çukuru yok diktiğim yerde. Rakım 840. Her ne kadar afyon’da olsa da denizliye yakın olduğu için köyümüzde aşırı soğuklar olmuyor.

Arazi hazırlığı için öncelikle tarlayı tesviye yaptırarak düz hale getirttim. Dip kazan imkanı olmadığı için, 7’li çizel ile mümkün olduğu kadar derinden işlemeye çalıştım. Daha sonra dikimden 2 ay önce, kepçe ile çukurları yaklaşık 1x1,5 boyutlarında açtırdım. Çukurun dibine en az 5-6 senelik babamın kenara ayırmış olduğu hayvan gübresini atmak suretiyle, üst toprağı alta, alt toprağı üste koyarak kapattım.

Fidanları aşı yönü güneye ve de toprak zemininden en az 4 parmak yukarıda olacak şekilde aralık ayı ortasında diktim ve herek ile bağladım. 20’er litre hümik asit içerikli can suyu verdim. Toprak analizi yapan mühendisin tavsiyesi ile fidan taç izdüşümü hizasından itibaren çukur çevresine 1’er kiloya yakın toz kükürt atarak toprakla karıştırdım. Mart ayı içinde 4 göz üzerinden tepe vurumu yaptım ve sutut ile kapattım. Sonra %1,5 luk bordo bulamacı yapıp, plastik boya ile fidanları boyadım. Yine mart ayı içinde yukarıda vermiş olduğum gübreleme programı fotosunda görüldüğü üzere, her fidanın taç izdüşümüne 13 gram map attım. Bu şekilde gübre attığımı duyanlar fidanları yakacağımı söylediler. Açıkçası korktum. İlk sene gübre atılmamalıymış. Panik halindeyim biraz. Acaba gözler patlayacak mı, fidanlarım tutacak mı veya yanacak mı merak ediyorum.

Şu ana kadar yaptığım şeyler bunlar. Keşke kükürt yerine leonardit atsaymışım.

Su sorunu yok. 3-4 güne bir sulama imkanım var. Hüsran bahçesine dönüşmesini istemiyorum bahçemin.

shagdiy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön