Geçtiğimiz yıl, Nisan sonu - Mayıs başı gibi lalelerin geçmeye başladığı günlerde İstanbul'a gitmiştim. İstanbul'un 3 ayrı ilçesinde gördüğüm durum şu: çiçekleri geçince lale soğanları çöpe gidiyor ne yazık ki

Ayasofya Camii yakınında bankların kenarındaki ve Beşiktaş Yıldız Korusu'ndaki laleler belediye işçileri tarafından sökülüp kocaman poşetlere doldurulup atılmak üzere toplanıyordu. Üsküdar'daki laleler daha da şanssızdı. Meydanı genişletme - yol çalışması sebebiyle dozerler/iş makinaları tarafından toprak altında kalmış, çoğu da ezilmişti
Belediye işçilerine alıp alamayacağımı sordum. "Çöpe gidecek, al istediğin kadar" yanıtını alınca hazineye konmuş gibi hissettim

Eve epey fazla lale soğanı ile döndüm.
Bazıları halen yeşil yapraklıydı, bazıları ise sadece soğan şeklindeydi. Yapraklıları saksıya diktim. Soğanların bir kısmını da güneş almayan yerde bir karton kutuya koydum. Bir kısmını da kuru kum - kuru toprak karışımı dolu yoğurt kabına koydum (kum oranı epey fazla). Bu noktada soğanlılar konusunda çok tecrübem olmadıgı için de forumdan deneyimli büyüğümüz
Sn Pria'dan da bilgi almıştım, sağolsun (danıştıgım başka üyelerimiz varsa unuttuğum affola).
Sonuç: lale soğanlarının bir kısmı çürüdü, öldü, bir kısmı sağlam kaldı. Kalanları arada çıkarıp kontrol ettim, bazıları kök yapmaya başlayacak gibime geldi (kök öncesi çıkıntılar oluşmuştu). Hepsini 1-2 ay önce tekrar diktim saksılara. Ve onları kapalı balkonda unuttum, aferin bana
Neyse, yakın zamanda açık balkona çıkardım, direkt güneş ışığı da alabiliyorlar. Dikim sırasında yavru soğanlar filizlenmişti bile. Şimdi bu dikilenler içinden de büyük ihtimalle kayıplar olacak. Büyük ihtimalle çoğu bu bahar çiçek açmayacak, yavrular zaten kesin açmayacak.
Ancak gene de büyük olanlar da uyanmaya başladı ve görünce mutlu oldum.
Sulama sıklığını nasıl yapacağımdan emin değilim şu an, artık göz kararı gidiyorum. İnşallah bir kaç tanesinin olsun çiçeğini görebilirim.
Yaklaşık 1 ay sonra, Nisan sonu- Mayıs başı gibi İstanbul'a yolunuz düşerse veya zaten orada yaşıyorsanız lale soğanlarını es geçmeyin. Çöpe atılmasındansa çiçeksever insanların evinde olsunlar.