View Single Post
Eski 26-09-2007, 23:07   #126
ahmet10
ahm10
 
ahmet10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
Merhaba
Uzun süredir badem yetiştiriciliği ile ilgili siteleri geziyorum. Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde badem dikmeyi düşünüyorum. Henüz bu konuda broşür dışında yazı ve kitap okumadım. Ancak kafamda ilgili yazıları okudukça bazı sorular oluştu.

1) İzmirde Ege Üniversitesinde selekte edilmiş çeşitler olmasına rağmen her yerde yabancı çeşitlerin ( Nonpareil , teksas, Ferragnes, Ferraduel ) ismi geçiyor. Ege bölgesi bademin en çok yetiştirildiği yer. Aslında yerli çeşitlerde (Nurlu, Akbadem, Dokuzoğuz-II (120-1), ), Gülcan II (300-1), 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13) var ve selekte edilmiş.Ama bu çeşitlerin hangi bölgelere uyum sağladığı ve hangi bölgeler için ekonomik olduğu konularında hiç bilgi yok. Neden yerli çeşitlerle kimse ilgilenmiyor?
Fidan pazarlayanlarda da hep bu yabancı çeşitlere yönelim var. Neden?

2) Bir çok meyvede soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ama badem de bununla ilgili bir şey yazılmıyor. Sadece çiçeklenme ile ilgili tarihler ve araştırmalar var. Bademin soğuklama ihtiyacı var mıdır? Çeşitlere göre değişir mi?

3) İklim özellikleri olarak mandalina ve zeytin yetişen bir yer ilçemiz. Don tarihleri olarak son 2006 kışında 16 martta daha önceki yılda 10 martta don görülmüş. İklim olarak ayrıntılı bilgiyi nereden alabiliriz? Ekonomik olarak bölgemiz müsaitmidir?

4) Burhaniyenin komşu ilçesinde Havran'a İsmail bey badem dikimi ile ilgili davet edilmiş. Aynı iklimde olan ilçemizde hangi çeşitleri tavsiye edersiniz?

5) Cevize göre kıyaslanırsa bölge şartları açısından hangisi tercih edilebilir?

6) Yetişmiş ağaçlarda çeşit değiştirme yapılabilirmi bu konuda bilgi verirmisiniz?

Bu konuda bilgi verecek arkadaşlara ve uzmanlara şimdiden teşekkürler.

ahmet10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön