View Single Post
Eski 24-03-2019, 07:32   #139
nk_tarim
Ağaç Dostu

nk_tarim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-06-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karakedi55 Mesajı Göster
Kolayliklar diliyorum size. Benim merak ettigim bir konu var. Soz de benzer sekilde arastirmaya basladiginiz ve rusya federasyonunda calistiginiz icin belki gozleminiz olmustur.

Simdi.haberlerde goruyoruz. Su kadar ton elma, su kadar ton domates bilmemneye uymadigi icin rusya gumrugunden geri gonderildi falan diye. Acaba tarim standardi konusunda biz rusyadan geridemiyiz? Neden urunlerimiz geri donuyor? Uretici rusyanin ulusal standardini bilmiyor mu? Yoksa standard fide mi kullanmiyor? Testleri pahali geliyor diye yapmiyor mu? Durum.nedir acaba? Bazi mallar neden geri donuyor. Turkiye ile rusya tarimini kiyas yapma sansiniz oldu mu?
Merhaba,

Haberlerde çıkan "20 TON MEYVE GERİ GÖNDERİLDİ" gibi büyük sesli başlıkların bir ciddiyeti olduğunu düşünmüyorum. Sebze-meyve gümrük işlemleri tüm ülkelerde ayrıntılıdır ve bir çok standardı vardı. Kimyasal kalıntı, ilaç kalıntısı, zararlı organizma vb. Ve bu ürünler yola çıkmadan önce yetkili kurumlardan bitki sağlığı sertifikaları hazırlanarak çıkar ancak bu srtifikalar belirli sayıda örnek üzerinden hazırlanır. Bir tır dolusu ürünü kasa kasa kontrol edemezsiniz ve bazen sapmalar olabilir. 20 ton demek bir tır eder. Yılda kaç tır geri dönüyor? Toplamdaki oranı nedir? bunlara bakmak lazım

"Türkiye'den 2018 yılında Rusya'ya 37 bin 107 ton domates ihraç edilerek karşılığında 30 milyon 634 bin dolar gelir elde edildi."

Rasgele bir haber haber sitesinden aldım bu ifadeyi. 2018 yılı içinde 37000 ton içinden kaç ton geri gelmiştir bunu düşünmek lazım. %2 geri dönse 740 ton - 37 tır eder ki bence %2 iyimser bir rakam ve bu tür iadeler normaldir. Haberlere düşmeyenlerde vardır.

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön