View Single Post
Eski 20-03-2019, 11:52   #3
aloe
Ağaç Dostu

aloe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-10-2018
ZENCEFİL
ibahar aylarında ekilir. Ekmeden önce 12saat ılık suda bekletilip ekilir. Üstündeki toprak 5cmyi geçmesin. Sıcak ve nemli ortamı sever. Soğuğa dayanmaz (kışın evde olmalıdır.) Hasat için 8-10 ay beklenmesi lazımdır. Direkt güneş sevmez. Yaprakları yanar. Toprak üstündeki saplar tamamen kuruyunca kökler sökülüp alınır. Taze zencefili kesip ekecekseniz her kesim arasında iki göz bulunsun. Kesilen yerler kuruyup zar bağlayıncaya dek açıkta bekletin, öyle ekin. Az ve sık sulayın.Toplandıktan sonra dışarda saklanır (buzdolabına koyulmaz) Dolgun pürüzsüz kök iyidir. Tropikal iklim için sera yapılabilir. Kullanırken kan inceltici özelliğine dikkat edin.

Bir gün öncesinden ılık suya koyup petek üstüne bıraktığım ve 12 saat ılık suda kalan 2 adet zencefilin birini toprağa ekip cam önüne koymuştum. Diğerini ise poşete koyup mutfakta cam önünde tuttum. Öğlene doğru saksıdaki zencefilin filiz çıkardığını gördüm. heyecan ve karışık duygular içindeyim. Saksıda ki toprak yeni hazır torf ve gübreli bahçe toprağı karışımı. Fakat filiz saksının o kadar kenarına yakın ki acaba diyorum bu zencefil mi? Bu arada poşetteki zencefile de hemen baktım fakat o filizlenmek şöyle dursun nemini kaybetmiş. Saksıda filizlemek daha kolay galiba onuda bi kaç saat suda tutup aynı saksıya yandaki boş yere ekicem bugün

Düzenleyen aloe : 20-03-2019 saat 14:00
aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön