Aslında herkesin hastalığı "bilgiye çabuk ulaşayım hemen profesör edasıyla bilgilenmiş olayım". Halbuki internet elinizin altında ve bununla ilgili bakanlık internet sitesinde de yeteri kadar açıklama mevcut. Ama yine de ben size ufak bir açıklamada bulunayım. Aralık 2017 den önceki yapılar için başvuru yapabiliyorsunuz. Beyan esaslı bir uygulama. Ayrıca yapılan yapının güvenliği de bu beyanı bulunan kişiye ait. Depreme karşı dayanlık vs sorumluluğunu da devlet beyanı veren kişinin üzerine yüklüyor. Sadece yapı kayıt belgesi almanız aslına bakarsanız yasalar karşısında bu binayı kaçak yapmaktan kurtarır mı? buda ayrı bir konu. Kesinlikle bununla ilgili açılmış veya açılacak binlerce dava olacaktır. Yasayı "aslında yönergeyi" iyi okursanız sadece yapı kayıt belgesinin yeterli olmadığını göreceksiniz. Yapı kayıt belgesinden sonra yapılan yapının projesinin çizdirilip tapuya işlenmesi de lazım. "Sadece yapı kayıt belgesini aldım kimse benim yapımı yıkamaz " diye düşünmeyin. Tapu kaydına da bu binayı bir şekilde kayıt ettirmeniz lazım. Vatandaş olarak işin kolayına kaçıp sadece yapı kayıt belgesi alayım daha fazla masraf etmeyeyim düşüncesi yalnış. Yapı kayıt belgesi bir kaç satırdan ibaret bir evrak. Bunu projelendirip resmi bir kurum olan tapu müdürlüğüne de sunarsanız kaçak yapınızı hem görsel hemde bürokratik olarak devletin envanterine sokmuş olursunuz.Ayrıca yapınızın arazi üzerindeki konumunu oturumunu da bir harita mühendisine ( büro sahibi olan ) ölçtürüp onun düzenlediği evrağı da tapu idaresine vermek zorundasınız. Çok bir şey değil tanımları çıkarırsanız 10-11 maddelik sade bir yönergedir imar barışı. Üşenmeyin okuyun okuduktan sonrada neyi nasıl soracağınızı daha iyi tahlil etmiş olursunuz.
|